Directes
Ara en la televisió
ALTA TENSIÓ
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR
Podríem fer-ho millor: streaming

Les claus de l'avantprojecte de llei de memòria democràtica

Substitueix l'anterior llei de memòria històrica, que va aprovar el govern de Zapatero el 2007.

VÍDEO | Les claus de l'avantprojecte de llei de memòria democràtica

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts l'avantprojecte de la nova llei de memòria democràtica, que substitueix l'anterior llei de memòria històrica, que va aprovar el govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero l'any 2007.

El text busca el reconeixement, la reparació i la dignificació de les víctimes per tal que la història no es construïsca des de l'oblit i el silenci dels vençuts en la Guerra Civil.

És una promesa electoral del govern de coalició, que es complementa amb una de les primeres mesures dutes a terme quan va començar en el càrrec: l'exhumació de les restes del dictador Francisco Franco.

Les claus de l'avantprojecte de llei de memòria democràtica

Aquest avantprojecte també requerirà modificar la llei orgànica del dret d'associació i la llei de fundacions.

Així, es reconeixerà el seu rol durant aquest període històric i es dignificaran les víctimes perquè la història no es construïsca des de l'oblit i el silenciament dels vençuts. Per això, les dones quedaran reconegudes com a subjectes actius de la vida intel·lectual, professional, política i sindical del país.

De la mateixa manera també es crearà un banc d'ADN amb un cens nacional de víctimes, que arreplegarà informació sobre els represaliats; i s'impulsarà la creació d'una fiscalia per a investigar els crims del franquisme.

La normativa també prohibirà l'exaltació de la Guerra Civil o de la dictadura, amb sancions que podran arribar a 150.000 euros.