Directes
Ara en la televisió
XINO XANO

Ciutadans votarà sí a la nova pròrroga de l'estat d'alarma

El govern espanyol s'assegura l'última i sisena extensió, que s'allargarà fins al 21 de juny.

El portaveu adjunt de Ciutadans en el Congrés dels Diputats, Edmundo Bal, en una imatge d'arxiu / Ciutadans

El govern espanyol i Ciutadans han pactat el suport de la formació taronja per a la nova pròrroga de l'estat d'alarma que aquest dimecres es debatrà i votarà al Congrés. D'aquesta forma, s'assegura majoria en la cambra perquè s'amplie per sisena i última vegada fins al 21 de juny. De fet, la majoria queda més que consolidada després que ja pactara el vot favorable del Partit Nacionalista Basc (PNB) i l'abstenció d'Esquerra Republicana de Catalunya.

La nova pròrroga contempla ampliar el termini de les mesures que ja estaven establides en l'actual estat d'alarma. Amb la desescalada i la fi d'aquest, el govern espanyol ha anunciat que regularà l'eixida, tenint en compte les aportacions de Ciutadans, per a establir un mecanisme alternatiu a l'estat d'alarma que permeta Espanya protegir-se de nous rebrots sense necessitat de recórrer-ne a un altre.

El pla contempla una reactivació del sector turístic. Així, el govern espanyol aprovarà un pla d'ajudes per a aquest i per a les activitats associades com la restauració o l'hoteleria, que inclourà mesures per a fomentar-lo amb un cost de 2.500 milions d'euros de línies d'avals ICO per a garantir la liquiditat del sector; i de 151 milions d'euros per a la transformació i digitalització d’aquest.

Finalment, l'executiu també es compromet a comptar amb totes les comunitats autònomes en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut per a analitzar el marc jurídic necessari per a garantir una eixida ordenada de l'estat d'alarma.