Directes
Ara en la televisió
TRES DE CASA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Brussel·les anuncia una "intervenció d'emergència" en el mercat elèctric

El 9 de setembre se celebrarà a Praga una reunió extraordinària dels ministres d'Energia per a abordar la forta pujada dels preus i una possible intervenció política

La seua de la Comissió Europea a Brussel·les en una imatge d'arxiu / Yves Sherman (Reuters)

La Comissió Europea (CE) ha anunciat aquest dilluns que està treballant en una "intervenció d'emergència" i en una reforma estructural del mercat elèctric pel fet que el model va ser dissenyat sota circumstàncies que ja no s'apliquen. "L'augment vertiginós dels preus de l'electricitat està posant de manifest les limitacions del nostre actual disseny del mercat de l'electricitat", ha reconegut la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, en anunciar durant un discurs a Eslovènia que ja s'està elaborant una "intervenció d'emergència" per a reformar-lo.

"Cada quilowatt d'electricitat que genera Europa a partir d'energia solar, eòlica, hidroelèctrica i de biomassa geotèrmica o hidrogen verd ens fa menys dependents del gas rus", ha dit Von der Leyen. La responsable política ha afegit que amb el pla RePowerEU (dissenyat per acabar amb la dependència energètica de Rússia), la UE invertirà "fins a 300.000 milions d'euros per a accelerar el canvi verd".

D'altra banda, s'ha convocat ja una reunió d'emergència el pròxim 9 de setembre a Praga per tractar el problema energètic que viu Europa. La presidència txeca de la Unió Europea ha convocat aquesta reunió extraordinària dels ministres d'Energia per a abordar la forta pujada dels preus i una possible intervenció política en els mercats, segons el primer ministre txec, Peter Fiala.

"S'ha arribat a un consens sobre la necessitat de ficar els preus en l'arquitectura de l'energia a la UE", ha resumit el polític conservador en una roda de premsa a Praga, després de reunir-se amb el seu homòleg alemany, Olaf Scholz. El cap del Govern de la República Txeca ha recordat que fins fa a penes unes setmanes, entre els socis comunitaris dominava un rebuig a intervindre en el procés de formació de preus de l'energia, alguna cosa que ha canviat després del fort encariment que ha creat una "situació insostenible".

El que ha passat en aquests dies i setmanes fa necessària, tant per a Berlín com per a Praga, "algun tipus d'intervenció", ha reconegut Fiala, que va considerar possible un "deslligament dels preus de l'electricitat dels preus del gas".