Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Les acusacions concreten les peticions de pena contra Chaves i Griñán pels ERO

Els expresidents d’Andalusia i la resta d’excàrrecs investigats tornen al banc dels acusats en la recta final del juí.

El president del tribunal que jutja els ERO d'Andalusia, Juan Antonio Calle / Julio Muñoz (Efe)

Recta final del juí pels ERO d'Andalusia. La Fiscalia Anticorrupció i les acusacions populars –el Partit Popular d’Andalusia i l’associació Manos Limpias- exposen aquest dilluns les seues acusacions finals contra els 22 processats, per als quals demanaren fins a huit anys de presó.

Els expresidents de la Junta, Manuel Chaves i José Antonio Griñán, i la resta d’excàrrecs andalusos investigats, tornen el banc dels acusats on no seien des d’abril. Coneixeran si la descripció dels delictes i la petició de penes es manté o es modifica, després de la declaració dels 120 testimonis i 9 perits que han comparegut davant del tribunal durant els 10 mesos que ha durat el juí.

El procés investiga la responsabilitat dels acusats en la presumpta creació i manteniment d’un "procediment específic" del govern andalús per a atorgar ajudes sociolaborals, i a empreses en crisi, a través d’expedients de regulació d’ocupació. Un mecanisme que entre 2001 i 2010 va injectar 850 milions d’euros de manera suposadament arbitrària.

Sis anys de presó per a Griñán, 10 anys d’inhabilitació per a Chaves

En els escrits provisionals, el ministeri públic i les acusacions populars van sol·licitar 10 anys d'inhabilitació per prevaricació per a Manuel Chaves i els exconsellers Gaspar Zarrías i Magdalena Álvarez; l’exdirector de Pressupostos, Antonio Lozano; l’exviceconseller José Salgueiro; l’exsecretari d'Hisenda, Antonio Estepa; i l’excap del gabinet jurídic, Francisco del Río.

Per a l’expresident Griñán, l'exconsellera Carmen Martínez Aguayo i l’exinterventor general Manuel Gómez, van reclamar sis anys de presó i 30 d'inhabilitació per prevaricació i malbaratament de cabals públics.

Pels mateixos delictes van demanar huit anys de presó i 30 d'inhabilitació per als exdirectors de Treball, Javier Guerrero i Juan Márquez; els exconsellers José Antonio Vera, Antonio Fernández i Francisco Vallejo; els exviceconsellers Agustín Barberá i Jesús María Rodríguez Román; els exdirectors d'IDEA, Miguel Ángel Serrano i Jacinto Cañete; i els exsecretaris d'Ocupació, Javier Aguayo, Lourdes Medina i Juan Francisco Sánchez.

Al contrari, totes les defenses mantenen la innocència dels seus clients i en demanen l'absolució, en alguns casos defenent la legalitat del sistema de subvencions i en altres negant la competència dels acusats per a decidir sobre la concessió de les ajudes.

Després de les conclusions i l’exposició dels informes finals de les parts, que previsiblement es prolongaran dos o tres sessions més, el juí quedarà vist per a sentència. I ho farà en una data pròxima a les eleccions autonòmiques del pròxim 2 de desembre. La deliberació final del tribunal tardarà encara uns mesos més a conéixer-se.