Cap a la treva a Gaza per la força de les armes
Israel és reafirma en l'ús de la força com a estratègia per a forçar Hamàs a acceptar un alto el foc temporal i un bescanvi d'ostatges per presoners després de l'assassinat de més de 140 palestins en dos atacs el cap de setmana
Israel vol forçar una treva amb Hamàs per la força. El govern de Tel-Aviv s'ha refermat en la diplomàcia de les armes com a estratègia per aconseguir un alto el foc temporal que permeta un nou bescanvi d'ostatges per presoners palestins, contra les condicions de replegament militar i fi de l'ofensiva que reclama el grup islamista. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha subratllat que si fins ara no s'han produït avanços és perquè la "pressió militar no era prou forta". Declaracions que prenen una nova dimensió en el context de les massacres que les tropes d'Israel han perpetrat el cap de setmana a la Franja de Gaza, on han matat almenys 141 persones i n'ha ferit 400 més, segons xifres del Ministeri de Sanitat palestí.
L'atac més greu l'ha fet a Mawasi (Khan Yunis), al sud, que Israel havia declarat zona humanitària. El bombardeig, dirigit contra el número dos de Hamàs a la Franja, Mohamed Deif, i el seu cap militar, no ha discriminat entre civils i combatents. Ha causat almenys noranta morts, entre elles les de diversos xiquets i dones, i ha ferit 300 persones. Tel-Aviv el justifica com un atac precís, en un enclavament de Hamàs separat de la zona que acull els refugiats, un fet que sembla desmentir l'abast de les explosions que han causat els cinc míssils llançats.
Israel assegura haver matat Rafaa Salameh, la mà dreta de Deif, tots dos presumptes autors intel·lectuals de la massacre del 7 d'octubre, si bé encara es desconeix l'estat del número dos del grup islamista.
Este mateix diumenge, l'exèrcit va matar almenys quinze persones més i va ferir-ne huitanta en el bombardeig contra l'escola de l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats Palestins (Unrwa) al campament de Nuseirat, al centre de Gaza, en el qual centenars de desplaçats es refugiaven dels combats.
Després d'estos atacs, el cap de l'Estat Major de l'exèrcit d'Israel, Herzi Halevi, ha advertit que si bé les tropes respectaran una eventual pausa militar a la Franja de Gaza que permeta l'alliberament d'ostatges, després tornaran a "operar amb gran força". Les tropes israelianes "no deixaran de treballar per a alliberar els ostatges, aquells per als qui el temps passa amb gran dificultat, i no renunciarem a continuar degradant Hamàs fins a arribar a eixe objectiu, i per descomptat no renunciarem a aconseguir la seguretat per als ciutadans d'Israel", ha explicat en una roda de premsa des d'una base militar.
Izzat al-Rasheq, un alt càrrec polític del grup islamista, ha assegurat que l'organització continua en la taula de negociació, entre acusacions contra Netanyahu i el seu govern per tractar de "bloquejar el camí per a buscar un acord".
La reacció militar israeliana a la massacre de Hamàs del 7 d'octubre (1.200 morts i 250 ostatges) deixa ja 38.584 palestins morts a la Franja de Gaza, la majoria dones i xiquets, i 88.881 ferits, sense comptar els milers de desapareguts que continuen sota els enderrocs.
Més llegit
-
Estos són els dotze festius autonòmics del calendari laboral del 2026
-
À Punt estrena l’exitosa sèrie britànica ‘Doc Martin’, una comèdia diària per a les vesprades d’estiu
-
Moren tres banyistes d'edat avançada a les platges de Gandia, Dénia i Benissa
-
Almussafes registra un sisme de magnitud 2,7 i Silla dos més, de magnitud 2,1 i 1,9, respectivament
-
Les farmàcies estudien fer vaga pels impagaments: "Hem de demanar préstecs per a sufragar la despesa de la Seguretat Social"
-
Laura Morell, sobre la llei Bolaños: “La reforma només pretén el control des de dins del poder judicial”
Més vist
-
Informe | La Laboral de Xest
-
29.06.2025 | Entrada de Moros i Cristians de Benissa | Primera part
-
29.06.2025 | Entrada moros i cristians de Benissa | Segona Part
-
30.06.2025 | A la fresca
-
La Universitat Laboral de Cheste, ciutat educativa de primer nivell
-
Carles Alberola recorda la Universitat Laboral de Cheste: “Era un paradís”
Més escoltat
-
30.06.2025 | Línia de fons
-
30.06.2025 | Luís Fernández, VIELCA INGENIERÍA
-
27.06.2025 | L'estiu 'A la fresca' amb Eduard Forés i Maria Fuster
-
30.06.2025 | 90 minuts
-
30.06.2025 | “Fil d’Irene”, el calvari de les dones migrants llatinoamericanes que busquen una nova vida als Estats Units
-
30.06.2025 | A poqueta nit | Primera Part