Nous indicis apunten a la responsabilitat de Rússia per l'avió estavellat al Kazakhstan amb 38 morts
Ucraïna, els Estats Units i l'Azerbaidjan assenyalen que un míssil rus va impactar en l'aparell, mentre que la versió de Moscou i l'aerolínia és que el xoc va ser contra “una bandada de pardals”
L'accident de l'avió de passatgers estavellat dimecres a l'oest del Kazakhstan amb 38 víctimes mortals ha suscitat un encreuament de versions entorn de les causes. La hipòtesi que cobra força en les últimes hores, defensada per Ucraïna, els Estats Units i el govern de l'Azerbaidjan, és que el vol operat per Azerbaijan Airlines (AZAL) va ser abatut per les defenses antiaèries russes. Sostenen que un míssil rus va impactar contra l'aparell quan este sobrevolava l'espai aeri de la ciutat de Grozni, capital de la república russa de Txetxènia. Fins a quatre fonts consultades per Reuters i que coneixen detalls de la investigació avalen esta teoria. En l'altre costat estan la companyia aèria azerbaidjanesa i l'Agència Federal de Transport Aeri de Rússia, que asseguren que l'aeronau "va xocar contra una bandada de pardals".
El vol regular J2-8243 cobria la ruta de Bakú a Grozni el dia de Nadal amb 67 persones a bord, segons el recompte oficial. Un portaveu de l'aeroport de la capital txetxena va declarar que "a causa de la boira el desviaren a Makhatxkalà i d'allí, aparentment, a Aktau", on finalment va tindre lloc el sinistre. Un vídeo gravat per testimonis dels fets i difós per l'agència Reuters mostrava com l'avió perd altura de manera progressiva i ràpida fins que acaba estavellat contra terra, i després es bota foc. Segons sembla, poc abans el capità havia sol·licitat fer un aterratge d'emergència a l'aeroport d'Aktau, a la riba oest del mar Caspi i a més de 400 km de la que era la destinació final. Només sobrevisqueren 29 persones, menys de la meitat dels ocupants.
Este divendres, mitjans estatunidencs informen, citant fonts oficials sense identificar, que la Casa Blanca creu que hi ha indicis que un sistema antiaeri rus podria haver tombat l'avió d'AZAL sinistrat al Kazakhstan. Segons les cadenes ABC News i CNN existeixen evidències que un míssil terra-aire rus va abatre el vol comercial des d'un sistema Pantsir-S1.
ABC News precisa que si Rússia efectivament va atacar l'aeronau d'Azerbaijan Airlines, seria un altre exemple de la imprudència de Moscou en la guerra amb Ucraïna. L'avió sobrevolava una zona on la defensa aèria de Kremlin ha lluitat recentment contra els drons ucraïnesos. "Hi ha senyals que apunten que un sistema rus va atacar el vol J2-8243 abans que s'estavellara prop de la ciutat d'Aktau", assegura un funcionari estatunidenc a la CNN. Si estos indicis es confirmen finalment, pot haver sigut un cas d'identitat equivocada, en el qual unitats russes mal entrenades van disparar negligentment contra drons ucraïnesos, afig.
Dos fonts del govern azerbaidjanés asseguraren dijous a EFE que la metralla d'un míssil terra-aire va impactar contra el vol 8432, procedent de Bakú, quan es trobava en l'espai aeri de Grozni, el seu punt de destí. Segons mitjans azerbaidjanesos, que demanen a Moscou assumir la responsabilitat dels fets, l'accident el podria haver provocat l'acció de les defenses antiaèries russes per a repel·lir un atac de drons ucraïnesos al Caucas nord que va coincidir amb el vol de l'avió, del model 190 de la companyia brasilera Embraer. El govern de l'Azerbaidjan ha evitat pronunciar-se oficialment sobre l'assumpte en assenyalar que de moment no es vincula a una versió exclusiva i ha demanat esperar els resultats de les investigacions.
Mentrestant, el Kremlin reclama igualment no afanyar-se amb conclusions sobre les causes del sinistre de l'aparell. Les caixes negres ja s'han trobat i s'estan analitzant. "Durant la inspecció del lloc de l'accident es descobriren dos registradors de vol que es lliuraran al Departament d'Investigació d'Accidents Aeris", va dir en roda de premsa el fiscal de transport de la regió de Mangystau del Kazakhstan, Abilaibek Ordabáev. Va agregar que les labors d'inspecció de l'escenari dels fets, que abasta una àrea de més de 4.000 metres quadrats, es troben "en l'etapa final".