Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Un informe del Real Instituto Elcano mostra l'oportunitat d'invertir en la digitalització de l'economia

Descriu l'ecosistema valencià com un marc a seguir i proposa crear una agència de projectes d'investigació avançada i dissenyar una estratègia espanyola de tecnologia profunda

Avanç tecnològic en el sector de la logística / Itainnova

La digitalització de l'economia, inclosa la de la indústria, accelerada amb la pandèmia, obri noves oportunitats per a Espanya de fabricar programari i dispositius per a respondre a aquesta nova demanda.

Així ho recull el document de proposta de política pública que ha elaborat el Real Instituto Elcano sota la direcció de l'investigador Andrés Ortega i que es presenta aquest dijous a la Universitat Politècnica de València, amb l'assistència del president de la Generalitat, Ximo Puig.

Segons l'informe, la industrialització de la digitalització, és a dir, la de la fabricació, recerca i desenvolupament de les coses que es necessiten per a la digitalització, ha de ser part de la política industrial.

El document de treball "Industrialitzar la digitalització" d'Andrés Ortega, aborda la necessitat de dissenyar a mitjà i llarg termini una política industrial per a fabricar els productes tangibles i intangibles necessaris per a la digitalització de l'economia, la societat i les administracions públiques.

A més, descriu el model de l'ecosistema valencià com un marc a seguir tant en el desenvolupament d'empreses i productes com en el sistema d'R+D que alimenta les grans empreses, però també les pimes.

Encara que el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, en resposta als fons europeus, atén en una part important aquest repte, el document indica que en matèria de dispositius avançats i de tecnologia profunda (deep tech), els temps són més grans, de dos a vint anys. Per tant, "seran necessàries aliances internacionals, especialment europees per a aconseguir-ho", assenyala l'estudi.

Àmbits prioritaris d'actuació

En aquest document de treball s'estableixen alguns àmbits prioritaris en aquesta industrialització de la digitalització que cal planificar i començar a posar en marxa ja en els pròxims mesos. 

Per un costat estan els productes intangibles, com ara la indústria del programari, intel·ligència artificial, computació i comunicació quàntica, ciberseguretat i la indústria de les llengües espanyoles.

D'altra banda, hi ha uns altres tangibles (sensors, microprocessadors i microelectrònica, cables submarins, núvol, xarxes, centres de processament de dades, infraestructures de telecomunicacions i 5G i satèl·lits de comunicació).

Propostes i recomanacions

L'estudi acaba amb una sèrie de propostes i recomanacions, com l'estudi de la creació d'una agència de projectes d'investigació avançada espanyola i europea per a invertir i finançar projectes que desenvolupen nova tecnologia.

També recomana l'elaboració d'una estratègia espanyola de tecnologia profunda. El deep tech engloba els descobriments o innovacions científiques i tecnològiques que tracten de millorar el món. "Són oportunitats quasi úniques que no s'han de perdre", conclou l'informe.

També et pot interessar

Veure totes les activitats