El Nadal més car de la història: els productes típics de la taula es disparen un 10% en menys d'un mes
Percebes (+56%), cloïsses (+43%), pularda (+26%), lluç al tall (+20%) i besuc (+17%) encapçalen el rànquing d'aliments que més han patit la pujada dels preus
Les festes de Nadal són habitualment sinònim de més despesa per l'augment de reunions amb família i amics: és temps de retrobament i celebració en dinars i sopars on no s'escatima a l'hora de traure la cartera per a organitzar un bon àpat amb els estimats. Enguany, però, fer la compra exigirà un esforç econòmic addicional a la llar, perquè els productes típics de la cistella nadalenca s'han encarit de manera notable: un 10,3% de mitjana, segons un estudi elaborat per l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). A pesar que la inflació general d'este 2025 sembla estar més controlada que en anys anteriors, seurem a taula més cara de la història perquè els productes típics de la temporada han patit este últim mes la pujada de preus més destacable de la dècada.
En el tercer i últim control de preus de Nadal, l'OCU ha analitzat setze productes molt demanats en mercats municipals, supermercats i grans superfícies d'Albacete, Barcelona, Bilbao, Madrid, Màlaga, Sevilla i València. Els increments més significatius de preu, sobretot a última hora, s'observen en els percebes (+56%), les cloïsses (+43%), la pularda sencera (+26%), el lluç al tall (+20%) i el besuc (+17%).
També s'ha encarit el titot sencer (+8%), les angules (+8%), el pernil ibèric d'engreix (+6%), el redó de vedella (+6%), els llagostins congelats (+4%), el corder en quarts (+3%) i el llobarro (+2%). La magrana manté el preu, mentre que les ostres (-16%), la pinya (-13%) i la llombarda (-4%) s'han abaratit, segons el mateix estudi.
L'OCU remarca que, a diferència d'altres anys, no s'observa un comportament tan diferenciat segons el tipus de producte, a excepció de fruites i vegetals —amb poques variacions i descensos habituals— i la pujada en les aus, possiblement afectades per l'impacte de la grip aviària.
L'entitat ha assenyalat que sis aliments han assolit màxims històrics de preu, en concret el pernil ibèric d'engreix al tall (71,71 euros per quilo), el corder de llet (23,85 €/kg), el redó de vedella (21,34 €/kg), el titot sencer (7,21 €/kg), la magrana (3,19 €/kg) i la pinya (1,89 €/kg).
En este escenari d'inflació galopant, l'OCU recomana aprofitar les ofertes puntuals i valorar la compra de productes congelats, habitualment més econòmics. També constata que, malgrat les pujades de preu, la carn d'au continua sent l'opció càrnia més assequible dins de la cistella nadalenca.
Més llegit
-
Detenen els dos homes atrinxerats durant vint hores a Elx que van apallissar de mort dos homes i van ferir-ne un tercer
-
El Nadal més car de la història: els productes típics de la taula es disparen un 10% en menys d'un mes
-
Els dies festius venen amb incertesa meteorològica
-
Vandalitzen amb pintades la seu del PP de Finestrat
-
Baixa la incidència de la grip, però repunten les infeccions per covid i virus sincicial
-
Mor un treballador a conseqüència d'una caiguda en una empresa d’Albal