Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO

El comerç minorista a València creix més d'un 6% entre el 2021 i el 2024

El sector representa un 5,1% del PIB de la Comunitat Valenciana, segons un estudi de l'Ajuntament de València i l'ESIC

Una dona en una botiga de roba, en una imatge d'arxiu / Europa Press

El comerç a la menuda ha crescut un 6,37% entre el 2021 i el 2024 amb un augment notable de les botigues de productes no alimentaris, segons un estudi presentat este divendres per l'Ajuntament de València en col·laboració amb l'ESIC Business & Marketing School. L'informe "El comerç minorista a València: anàlisi actual, tendències i projeccions futures" revela que este tipus de comerç representa el 33% dels establiments comercials a la Comunitat Valenciana i aporta un 5,1% del PIB valencià, tot arribant a un 9,7% si es considera l'impacte directe i indirecte.

El creixement a la ciutat de València s'ha produït tot i que alguns districtes han registrat tancaments, com Ciutat Vella amb un 17,7% o l'Eixample amb un 14,7% de negocis que abaixen la persiana. Les autores de l'estudi han apuntat a "l'augment del metre quadrat i la pressió del turisme" com els principals causants. El regidor de Mercats i Comerç de l'Ajuntament de València, Santiago Ballester, ha destacat "la importància d'este informe com a ferramenta de planificació estratègica per a enfortir el teixit comercial dels barris".

L'estudi assenyala la digitalització com "l'assignatura pendent" del comerç a la menuda. El 71% dels negocis encara no disposa de pàgina web, fet que "limita la seua competitivitat en un entorn cada volta més digitalitzat". Per això, l'informe demana "impulsar la transformació digital com a via per a garantir la sostenibilitat del sector".

En eixe sentit, s'ha posat com a exemple de bones pràctiques programes com València Activa i Comtur VLC 4.0, que han permés digitalitzar "més de 250 negocis locals, millorant la seua presència en línia i les seues vendes".

Entre les mesures per a revitalitzar el comerç minorista, les autores han proposat donar suport a les microempreses, diferenciar estratègies segons districte, promocionar zones emergents com Benicalap i Quatre Carreres, supervisar l'impacte del turisme i fomentar el comerç electrònic.

L'estudi l'han fet Mabel Pisá, Esther Pagán, Paula Nieto i María Guijarro, directora d'investigació del campus de València d'ESIC.

També et pot interessar

Veure totes les activitats