L'escaldada de la pansa a Ròtova i Jesús Pobre recorda com s'elaborava este producte estrela de l’economia local
La festa se celebra per a connectar la memòria de la gent major amb les generacions actuals
Jesús Pobre (Marina Alta) i Ròtova (Safor) han celebrat este diumenge l’escaldada de la pansa, en una festa que reuneix diverses generacions per a mantindre la tradició d’elaborar esta dolça fruita seca, tan preada a Europa durant segles.
A Jesús Pobre el fogater encén el forn mentre s'ompli la caldera d'aigua on s'afig l’olivarda, que li donarà el color característic al raïm, i el procés acaba amb el secatge de la fruita. Este procés i resultat ha sigut un dels eixos de l'economia dels pobles de la comarca.
A Ròtova, els veïns i veïnes, acompanyats de la Rotovense Musical i fent cercavila, han anat des del poble fins al riurau de la Rogeta. En arribar-hi, amb totes les eines i el moscatell preparat, ha començat l'escaldada.
El procés és centenari. Primerament, es bull el raïm durant uns segons “a veure si talla, això vol dir que el gra fa un esclafit”, explica Frederic Artesi, veí del municipi. “Cal veure si s’ha secat i no deixar que es podrisca”. Una vegada escaldat, el raïm s'escampa en canyissos per a secar-se i convertir-se en pansa.
D’esta manera festiva es manté una tradició de segles, que va ser base econòmica del municipi, tal com relata l’alcalde de Ròtova, Jordi Puig: “Una activitat econòmica que tenia lloc a final del segle XVIII, XIX, i fins als anys seixanta del segle XX”. I la celebren amb un clar objectiu: “Connectar la memòria de la gent gran amb les generacions actuals”.
Enguany, l’escaldada de la pansa de Ròtova ha arribat a la quarta edició, i demostra així com la festa creix i està cada any més arrelada entre el veïnat.
Més llegit
-
Detingut un home per apunyalar una turista italiana al coll en ple centre de València
-
Un aparatós accident acaba amb un camió que cau al barranc de Poio
-
L'Ajuntament de Xèrica, preocupat pels danys que puguen causar les cabres silvestres
-
Reobri a Paiporta la primera escola en aules prefabricades després de la dana
-
L’Aemet activa l’avís groc per tempestes este dijous i divendres a Alacant i València
-
La família d’un britànic trobat mort a Benidorm exigeix que s’investigue com un homicidi
-
Rebuig unànime a les paraules del bisbe Reig Pla que vinculaven la discapacitat amb el pecat
-
Vox força una retallada de 700.000 euros a l’AVL perquè la vol “estrangular fins a la desaparició”
-
Tronades fortes al sud
-
Jornada de llargues cues per a passar davant de la Mare de Déu dels Desemparats
Més vist
-
21.05.2025 | Informatiu nit | L'oratge
-
22.05.2025 | Informatiu nit | L'oratge
-
22.05.2025 | Informatiu nit
-
22.05.2025 | Bona vesprada, Comunitat Valenciana | Primera part
-
Toscana
-
Tatuatges granotes gratuïts en un bar d'Orriols
-
22.05.2025 | Informatiu migdia
-
Valencians al món | Saxònia
-
Episodi 35: La calor amb Juanma Melero
-
Naix la marca Gamba Blanca de Calp
Més escoltat
-
22.05.2025 | Línia de fons
-
22.05.2025 | Adolfo Miravet Segarra, Espadà Corks
-
Episodi 35: La calor amb Juanma Melero
-
21.05.2025 | Andrés Barrios, un gran del flamenc híbrid, actua en el cicle Nits del Flamenco al Castell d’Alaquàs
-
22.05.2025 | 90 minuts
-
22.05.2025 | “Obrim meló” i l'art, amb Quique Dacosta
-
22.05.2025 | Viatjar amb consciència amb el guia d’escalada Jaume Peiró
-
22.05.2025 | Queda't amb mi | Tercera Part
-
21.05.2025 | A poqueta nit | Segona Part
-
21.05.2025 | Queda't amb mi | Primera Part