Directes
Ara en la televisió
L'ALQUERIA BLANCA
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

L’exposició “En una casa” recull el testimoni de 35 treballadores de la llar des del 1930

L'IVAM acull aquest treball de la il·lustradora Ana Penyas i de la investigadora Alba Herrero

Exposició d'Ana Penyas a l'IVAM sobre la faena domèstica / À Punt NTC

Arriba a l'IVAM una exposició sobre la faena domèstica. La Premi Nacional del còmic, Ana Penyas, i la investigadora social, Alba Herrero, han recollit el testimoni de 35 treballadores de la llar. La més gran té 92 anys i la més jove 25 i, en comú, la necessitat de reivindicar una faena que continua sent precària i feminitzada.

Amb mil noms s'han dit: criada, serventa, o senzillament, posar-se en amo, entre altres. La delicada mirada de qui fa quatre anys s'endugué el Premi Nacional del còmic es pot veure en aquest treball a cavall entre el relat gràfic i la investigació social: “La potència de poder il·lustrar és quedar-se amb allò que en l'entrevista ha sigut un moment de vergonya o de ràbia”, declara Ana Penyas, il·lustradora i autora de còmic.

D’altra banda, l'antropòloga Alba Herrero entrevistava les dones que Penyas il·lustrava. La investigadora afirma que “continua sent una faena que, remunerada o no, està feminitzada, precaritzada, invisibilitzada i que continua sense tenir un reconeixement social”.

L’exposició retrata dones nascudes entre 1930 i 1997 i que resideixen totes a la Comunitat Valenciana. Unes visqueren la Guerra Civil, unes altres foren internes durant el franquisme. L'inventari social i visual d'Ana Penyas s'acompanya d'un nombrós arxiu que deixa constància de 60 anys de faena domèstica.