Directes
Ara en la televisió
LA CUINA DE MORERA
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

Insultar en el futbol ix debades

La Lliga fa esforços per frenar els insults en els estadis, però els improperis s´escampen en les categories inferiors.

Un grup d'aficionats increpa els jugadors

El gener passat una àrbitra va rebre insults masclistes en un partit d´alevins entre el Tómbola Athletic Club i el Racing Akra, a Alacant. 'Dona havies de ser, vés-te´n a escurar!' van ser alguns dels improperis. N´hi hagué de més forts que li van dedicar. Els qui van proferir aquests insults van ser el delegat i el mateix entrenador del Tómbola AC. La col·legiada els va denunciar per comportaments masclistes i sexistes. El Comité de Competició de la Federació Valenciana de Futbol va obrir d´ofici un procediment i els va sancionar amb dotze i nou partits de suspensió, i una multa de 520 euros. L´àrbitra ha dut la denúncia al jutjat.

Marcelino Tárrega, responsable de l´arbitratge femení autonòmic, condemna aquestes actituds masclistes i sexistes. 'Hem d´eradicar aquests comportaments i apartar els qui insulten dels camps de joc, i més tractant-se de futbol de menors, en el qual hem d´inculcar valors'.

Cada cap de setmana, els insults sonen com una lletania en els camps on xiquets i xiquetes juguen a futbol. Alguns pares i mares es descontrolen i sobrepassen amb facilitat i impunitat la línia del respecte. La diana habitual és qui arbitra, i especialment si qui ho fa és una dona ja que, aleshores, els improperis masclistes estan garantits.

Però els insults es disparen en totes les direccions: jugadors, entrenadors o fins i tot pares o mares de l´equip rival. I ja s´ha comprovat que en massa ocasions han passat de la violència verbal a la física, amb lamentables escenes davant dels menors. Com assenyala Ibarra, 'en les categories inferiors continua havent-hi un front obert contra els comportaments irrespectuosos i que atempten contra la dignitat de les persones'.

En aquest àmbit, s´està produint una inculcació del model. Aquest comportament dels progenitors es trasllada a casa. 'El pare protesta davant del fill perquè l´àrbitre li ha xiulat un penal. Profereix insults i amenaces, com ara ´Et mataré´ o ´T´espere al carrer´. 'I si és àrbitra, encara més', relata Ibarra.

La Llei de 2007 contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l´esport, estableix sancions que van de 150 a 60.000 euros, depenent de la gravetat.

'Les federacions no tenen cap dispositiu preparat per a l´aplicació de la llei, amb la qual cosa els clubs es posen de perfil', lamenta Ibarra, que alhora alerta que els insults en el món del futbol s´han disparat; també en les xarxes socials. Segons un estudi recent d´una cadena de ràdio espanyola, 2 de cada 10 missatges en xarxes socials durant els partits de futbol són violents.

'En les xarxes hi ha una agressivitat disparada. S´hi està instaurant una espècie de ´tots contra tots´ i sembla que val tot. Hi ha identitats molt compulsives que, moltes vegades, actuen des de la impunitat i l´anonimat', assegura Ibarra.

Per a Esteban Ibarra cal implantar mesures més contundents, a més de les sancions pecuniàries, com ara la prohibició d´entrar als camps de futbol. 'Si les fem efectives, algú s´ho repensarà abans d´insultar'. A més, des del Moviment contra la Intolerància fa anys que plantegen una educació contra la intolerància en l´esport, que començaria en les escoles i hauria d´arribar als adults.

Són conscients que les mesures que cal aplicar no són fàcils, 'encara que amb voluntat es poden fer passos', però hi ha molt a fer. De fet, com denuncia Esteban Ibarra, l´Observatori de la Violència, el Racisme, la Xenofòbia i la Intolerància en l´Esport no es reuneix des de fa sis anys.