Indústria, matrius, trames i sons a l'IVAM
L'IVAM acull una exposició sobre el patrimoni industrial valencià basada en l'aspecte sonor, en l'immaterial i en els moviments socials.
"Indústria| Matrius, trames i sons" és un arxiu inacabat sobre el patrimoni immaterial del sector fabril de la Comunitat Valenciana. El projecte desenvolupat al llarg de dos anys per l'artista Lorenzo Sandoval i l'arqueòleg Tono Vizcaíno, se situa entre la creació d'un arxiu i un projecte artístic, amb l'objectiu d'arreplegar els sons, les veus, les imatges i els documents que institucions públiques i particulars conserven sobre els moviments socials que hi ha hagut al voltant de les fàbriques i la indústria.
Segons assegura Vizcaíno, "sempre que pensem en el patrimoni industrial, pensem en les fàbriques, en l'arquitectura, en tot allò més material, nosaltres hem intentat centrar-nos en tot allò que ha desaparegut i no deixa una constància tan evident en l'espai". El projecte és una compilació de sons, processos, imatges, vídeos, música i documents vinculats a les fàbriques en el seu context original d'ús, i se centra en l'abandó de les fàbriques i la reconversió d'aquestes en espais patrimonials.
L'arxiu arreplega gravacions històriques i originals, com ara el so de la sirena que anunciava la tornada al treball als Alts Forns del Mediterrani del Port de Sagunt, o a les cançons que feien servir els treballadors i les treballadores de la fàbrica Segarra a la Vall d'Uixó per a protestar per les condicions salarials.
"Indústria" es fixa particularment en els usos proactius del patrimoni industrial impulsats per la ciutadania; des de centres socials ocupats, passant per l'activació patrimonial participativa, fins a arribar a l'organització de raves i esdeveniments culturals. "La idea és connectar amb els moviments d'ocupació de les tres últimes dècades o usos culturals de l'espai fabril", recalca Sandoval.
L'exposició es podrà visitar des del 6 de maig al 17 d'octubre a l'IVAM.