Els professionals dels espectacles reclamen que se’ls permeta l’activitat perquè estan en una situació “crítica”

L’anul·lació del 95% dels espectacles, la reducció dels aforaments i el tancament de l’oci sumeixen el sector en una profunda crisi.

La patronal dels espectacles s'ha manifestat aquest dilluns amb plats buits per a evidenciar la falta d'ingressos i d'ajudes que tenen
La patronal dels espectacles s'ha manifestat aquest dilluns amb plats buits per a evidenciar la falta d'ingressos i d'ajudes que tenen / À Punt NTC

Tècnics audiovisuals, maquilladors, venedors dels mercats medievals o músics són alguns dels centenars de professionals que estan “en una situació crítica” arran de la suspensió de les activitats culturals i de la limitació d’aforaments que s’ha imposat amb la pandèmia. Els afectats denuncien que les restriccions els impedeixen treballar i, per això, molts d’aquests professionals vinculats a l’àmbit dels espectacles han protestat aquest migdia davant l’Ajuntament de València, mobilitzats pel col·lectiu Mute València.

S’han concentrat amb plats buits, sense res, per a exemplificar, d’una manera molt evident, com se senten els professionals dels sector cultural per la impossibilitat de treballar. En aquest sentit, Esther Navarro, directora d’una empresa de producció d’espectacles, explicava a À Punt que el sector “no vol ajudes econòmiques, sinó poder treballar, amb totes les mesures de seguretat que calguen, com han fet la resta de sectors”.

Navarro assegura que el sector dels espectacles es troba “pràcticament paralitzat”, perquè s’han anul·lat el 95% de les actuacions programades des del passat mes de març. Enguany, no hi ha hagut ni festes populars, ni programació cultural dels ajuntaments ni ara tampoc les actuacions pròpies del Nadal. A aquesta situació se suma, per exemple, que algunes sales de concerts no ha pogut reobrir o que l’oci nocturn a penes va estar unes setmanes obert des què es va alçar el primer estat d’alarma.

Reobrir amb mesures de seguretat reforçades

Juanma Julián, Dj i productor musical, lamenta no poder treballar “en res”, perquè els locals d’oci nocturn, que reporten el 90% dels guanys d’un professional del seu perfil, a penes han obert unes setmanes enguany. Per aquesta raó, reclama que aquests espais es puguen reobrir amb un reforç de la seguretat sanitària: “Que s’establisquen unes mesures i els locals que no les complisquen, que els clausuren, però no poden estar tots els pubs o discoteques tancats perquè si no hi ha molts professionals que no podem treballar”, reivindicava a les portes de l’Ajuntament de València.

Les ajudes promeses eren altres de les reclamacions que plantejaven aquest dilluns els professionals dels espectacles. David Cosials, coordinador local del moviment Mute València, denunciava davant els micròfons d’À Punt que les ajudes que van prometre les administracions públiques encara no els han aplegat: “Estem en una situació crítica, necessitem ajudes ja”, advertia.

També et pot interessar

stats