El govern i les comunitats pacten aquest dimecres com serà la Setmana Santa

El Ministeri de Sanitat pretén mantindre tancades perimetralment les comunitats però Madrid ja ha anticipat que no hi està d'acord.

Una platja buida durant la Setmana Santa de l'any passat.
Una platja buida durant la Setmana Santa de l'any passat.

Com ja va ocórrer abans de Nadal, la proximitat de la Setmana Santa ha tornat a traduir-se en un encreuament d'opinions entre el govern espanyol i les comunitats autònomes sobre com cal actuar. Aquest dimecres de vesprada es reunirà el Consell Interterritorial de Sanitat amb la intenció de definir com serà aquest període vacacacional. La reunió arriba en un moment de la pandèmia que continua apuntant un descens de casos i la reducció en la pressió hospitalària, però també hi ha nous factors, com el creixent protagonisme de la variant brtànica. El govern espera acordar aquesta vesprada un document de consens amb mesures compartides que eviten un altre repunt dels contagis després de Setmana Santa.

En Sanitat persegueixen un objectiu clar, i és que la incidència baixe dels 50 casos per cada 100.000 habitants. I per això, segons paraules de Darias, estan “centrats a preservar la salut i continuar salvant vides”. Les últimes dades de Sanitat, corresponents a aquest dimarts, 2 de març, situen la incidència al conjunt d'Espanya en 168,44 casos per cada 100.000 habitants.

La intenció del Ministeri que les comunitats es mantinguen tancades perimetralment per Setmana Santa ha dividit ja les autonomies: a Madrid prefereixen adoptar mesures “assenyades i equilibrades”, en funció de l'evolució de la pandèmia, per a protegir la salut dels ciutadans i no comprometre la “malparada” economia, segons la presidenta, Isabel Díaz Ayuso.

En la mateixa línia que Madrid s'han pronunciat els responsables polítics canaris. El president del Govern de les Illes Canàries, Ángel Víctor Torres, ha afirmat aquest dimecres que el seu executiu arbitrarà mecanismes de “duresa” per a Setmana Santa amb la finalitat de contindre la propagació del coronavirus, si bé “no” preveu que hi haja un tancament perimetral.

Però a Castella-la Manxa, segons el conseller de Sanitat, Jesús Fernández Sanz, són partidaris que s'adopten mesures d'àmbit nacional perquè quan s'ha fet, “ha anat bé”. També la Junta de Castella i Lleó ha respost a la posició madrilenya i ha demanat “aplicar un criteri de prudència i que siga homogeni” en tot el territori nacional, segons el conseller de presidència del govern regional, Ángel Ibáñez. I en un sentit semblant, el cap del Govern de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, ha demanat al president, Pedro Sánchez, que convoque els seus homòlegs en les comunitats autònomes per a tractar de consensuar una postura en tot el país sobre les restriccions i la possible flexibilització d'aquestes de cara a Setmana Santa.

Des de Múrcia, Fernando López Miras ha mostrat la seua preocupació perquè es relaxen les mesures en un moment en el qual el personal sanitari està esgotat i amb “una quarta onada que està tocant a la porta”. I el conseller andalús de Salut, Jesús Aguirre, opta igualment per la prudència en la desescalada de restriccions davant l'expansió de la variant britànica i la “fase d'estabilització” que té actualment la corba de contagis: “Una obertura ràpida ens pot portar després a un aturada en sec”, ha advertit.

També et pot interessar

stats