Educació adverteix que no aprovarà cap pla de centre que no respecte la llei de plurilingüisme

Alguns centres educatius del Baix Segura es mostren reticents a acceptar el 25% d'hores lectives en valencià.

VÍDEO | Educació adverteix que no aprovarà cap pla de centre que no respecte la llei de plurilingüisme

El Pla d'Ensenyament Plurilingüe ha generat controvèrsia en alguns instituts del Baix Segura. La llei exigeix que almenys el 25% de les hores s'impartisquen en valencià i castellà i un 15 en anglés, i deixa el repartiment del percentatge restant a l’elecció de cada centre. Tanmateix, mentre que alguns centres d'aquesta comarca exigeixen menys hores de valencià, altres en reclamen més per a no fer un pas enrere en la normalització lingüística.

La Conselleria d'Educació, que va fixar el 28 de febrer com a data límit perquè els centres educatius presentaren els seus projectes lingüístics, ja ha advertit que no aprovarà cap projecte de centre que no complisca els mínims legals d'hores lectives.

Els plans lingüístics presentats per alguns instituts de secundària del Baix Segura no compleixen la norma i primen el castellà fins al 60% o l'anglés fins al 30%. La regidora d'Educació d'Almoradí, Susana Miralles, ha explicat a À Punt que hi ha un rebuig a impartir matèries en valencià perquè "no està afavorint l'ensenyament de la llengua ni de l'assignatura".

D'altra banda, altres centres consideren que el Pla d'Ensenyament Plurilingüe és un colp contra l'ensenyament en valencià i així ho han redactat en un manifest. El portaveu del professorat de l'IES Clot del Moro de Sagunt, Àlex André, ha afirmat que molts instituts estan "preocupats per la situació en què quedarà el valencià", ja que perdrà "una quantitat d'hores increïble".

Com aquest institut, hi ha una seixantena de centres de secundària de tot el territori que també reclamen més hores lectives en valencià. Així mateix, des d'Escola Valenciana han mostrat el seu suport a aquestes comunitats educatives. El seu gerent, Francesc Felipe, ha dit que "l'aplicació de la llei té mecanismes que podrien permetre aquests centres educatius continuar vehiculant en valencià".

De la mateixa manera, des de l'Associació de Directors i Directores de Secundària, veuen positivament que l'anglés s'incorpore als plans d'estudis, però són contraris al fet que els centres de zones valencianoparlants hagen d'ampliar les hores en castellà. "No entenem el perquè de la implantació del programa plurilingüe nou amb un 25% del castellà, que implica impartir més sessions en castellà de les actuals", ha explicat el president Associació Directors i Directores de Secundària del País Valencià, Toni González Picornell.

També et pot interessar

stats