Unides Podem defensa a les Corts que se celebre un referèndum sobre monarquia o república

El grup parlamentari registrarà una PNL perquè les Corts insten el govern espanyol a celebrar un referèndum sobre la forma de l’Estat.

L'hemicicle de les Corts
L'hemicicle de les Corts / GVA Corts

Les últimes informacions sobre el rei emèrit han obert el debat sobre la continuïtat de la monarquia a Espanya. La diputada d’Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) i portaveu adjunta del grup d’Unides Podem a les Corts, Estefania Blanes, ha informat que el seu grup parlamentari registrarà una proposició no de llei (PNL) perquè les Corts insten el govern espanyol a celebrar un referèndum perquè la ciutadania trie si prefereix una monarquia o una república com a forma d’Estat.

La diputada ha fet referència al context actual en què, segons les últimes informacions, es vincula el rei emèrit amb un presumpte frau fiscal o blanqueig de capitals respecte dels diners que té a Suïssa, per haver-los obtingut, suposadament, a partir de comissions internacionals sobre les quals no hauria informat la Hisenda espanyola.

Així, segons Blanes, “la Casa del Rei s’ha revelat com una institució immersa en unes dinàmiques que atempten contra el més elemental principi de la neteja democràtica” i defén el referèndum com un mitjà pel qual “la ciutadania puga expressar-se lliurement en una qüestió tan important”.

Puig assegura que el debat s’ha d’abordar “en el moment oportú”

El president de la Generalitat, Ximo Puig, també ha manifestat recentment en una entrevista la seua postura sobre aquest tema i ha afirmat que ara “no és el moment de la confrontació”, en un moment en què és necessària la cohesió per a eixir de la crisi què ens trobem, conseqüència del coronavirus.

Amb tot, encara que alguns companys dins del PSOE com ara la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, apunten que és temps d’obrir el debat sobre la reforma constitucional, Puig manté que s’ha d’abordar “quan siga oportú”, encara que pensa que “estan en el dret d'expressar la seua opinió”.

També et pot interessar

stats