Podem carrega contra la instrucció judicial que investiga els seus comptes mentre el PP demana la dimissió d'Iglesias

La formació morada creu que és una maniobra per a fer-los fora del govern i els populars reclamen Sánchez que destituïsca el vicepresident segon.

D'esquerra a dreta: Echenique, Iglesias, Vera, Del Olmo i Mayoral
D'esquerra a dreta: Echenique, Iglesias, Vera, Del Olmo i Mayoral / Ricardo Rubio (Europa Press)

Podem ha carregat aquest dimecres contra la instrucció judicial que investiga presumptes irregularitats en el finançament del partit i assegura que es tracta d'una maniobra per a fer-los fora del govern. El secretari de relacions amb la societat civil i moviments socials de Podem, Rafa Mayoral, ha criticat que “tot val” contra la seua formació i ha qualificat de “sorprenent” l'última imputació judicial.

El jutjat d’instrucció número 42 de Madrid ha citat com a investigats tres alts càrrecs de Podem i el partit mateix en la causa pel finançament de la formació després de la denúncia presentada per l’advocat José Manuel Calvente per possible malversació i administració deslleial, entre altres possibles delictes. Els investigats són, a més de la formació, el secretari de comunicació de Podem i responsable de les campanyes, a més d’un estret col·laborador de Pablo Iglesias, Juan Manuel del Olmo; el tresorer, Daniel de Frutos; i la gerent del partit, Rocío Esther Val.

Des de Podem al·leguen indefensió i demanen la nul·litat del procediment. Segons diuen, es tracta d'una maniobra política per a desestabilitzar el govern. Rafa Mayoral ha insistit, en eixe sentit, que no hi ha indicis dels delictes, ja que només s'aporten “alguns documents que amaneixen un conjunt de suposicions que no se sostenen per cap part, que ratllarien el ridícul, si no fora perquè hi ha un procediment judicial en marxa”.

L'oposició ha redoblat les crítiques i des del Partit Popular van més enllà i demanen la dimissió del vicepresident segon, Pablo Iglesias. El vicesecretari de comunicació del partit, Pablo Montesinos, ha emplaçat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que “accione el botó roig” i destituïsca el vicepresident segon, Pablo Iglesias, si ell no dimiteix abans per aquesta investigació judicial.

Montesinos considera que Iglesias ha de dimitir i “deixar hui mateix el Consell de Ministres i totes les seues responsabilitats polítiques”. També li ha retret que no haja eixit a donar explicacions sobre el tema i que Podem haja reaccionat “atacant la justícia i l'estat de dret”. Des del PP demanen que assumisca responsabilitats, que complisca la seua paraula i que faça el que en altres ocasions ha demanat als altres, en referència a la frase pronunciada altres vegades pel mateix Iglesias: “En política no es demana perdó, en política es dimiteix.”

El vicesecretari de Comunicació del PP ha criticat també que Sánchez estiga “callat” sobre açò, quan si Iglesias i Podem formen part del Consell de Ministres és “perquè ell vol”. L’ha instat que aquest migdia, en la compareixença després de l'audiència que mantindrà amb el rei a Palma, “parle clar d'una vegada per sempre” i no “esquive la qüestió”.

Preguntat sobre aquest tema, Sánchez, que ha comparegut aquest dimecres en roda de premsa, ha assenyalat que cal respectar la independència del poder judicial en aquest assumpte, igual que en molts altres que s'estan investigant i que “no tenen res a veure amb la política”.

El PPCV exigeix que el Botànic “trenque” amb Podem

A la Comunitat Valenciana, els populars exigeixen que el PSPV i Compromís trenquen amb la formació morada, de moment socis en el govern valencià. El diputat Juan Carlos Caballero ha urgit el president i líder dels socialistes, Ximo Puig, que explique “si deixarà fora un partit imputat per corrupció, aquesta és l'exemplaritat que els valencians estan esperant”, ha defensat.

També et pot interessar

stats