Missatge del govern pel 8M: "Celebrar-lo sense posar en risc la salut i la seguretat"

El Consell de Ministres tramita el pla de l'Agenda 2030 que inclou regular el lloguer.

La ministra d'Hisenda i portaveu del govern, María Jesús Montero, aquest dimarts
La ministra d'Hisenda i portaveu del govern, María Jesús Montero, aquest dimarts

El govern espanyol ha demanat aquest dimarts celebrar el Dia Internacional de la Dona, el 8 de març, sense posar en risc la salut i la seguretat de la ciutadania. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu de l'executiu, María Jesús Montero, ha assenyalat que cal celebrar i reivindicar el feminisme amb veu alta i clara, "però hem de fer-ho sense posar en risc, ni en dubte, la seguretat i la salut dels nostres compatriotes".

Montero ha assenyalat el 8M com "una data especialment important per a l'executiu". Segons ha apuntat, enguany, "seguint les recomanacions dels experts", la celebració "serà diferent, però no per això menys reivindicativa".

En la seua intervenció ha recordat com en l'edició de 2020 es van assenyalar "de manera injusta" i "interessada" les manifestacions del 8M, "per part d'algunes formacions polítiques" com a "origen de la pandèmia, mentre s'organitzaven partits de futbol, concerts, concentracions i mítings polítics".

Regular els preus del lloguer

D'altra banda, el Govern d'Espanya ha tramitat aquest dimarts el compromís de regular els preus del lloguer en la pròxima llei d'habitatge, entre moltes altres directrius per als pròxims deu anys arreplegades en l'Estratègia de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030. El Consell de Ministres han pres en consideració les directrius generals per a aquesta estratègia que són el nucli del pla que s'aprovarà previsiblement de manera definitiva el mes de juny.

Dins de les 140 pàgines d'aquesta estratègia s’arrepleguen mesures com la necessitat que la contractació siga essencialment indefinida i s'esmenta, a més, el compromís de l'acord de govern entre el PSOE i Unides Podem d'impulsar tres normes: la llei d'igualtat de tracte, actualment en procés de tramitació a les Corts Generals, la llei d'igualtat LGTBI i la coneguda com a llei trans.

Aquest esment a l'acord de govern es produeix després que la vicepresidenta primera, la socialista Carmen Calvo, obviara la llei trans entre les normes d'igualtat per a aquesta legislatura, i que el Ministeri d'Igualtat que dirigeix Irene Montero, de Podem, l'acusara de tornar a frenar el debat d'aquella norma en el Consell de Ministres.

A més, al mig també de les tensions entre els dos socis del govern pel lloguer, l'estratègia remarca la necessitat de garantir amb "accions polítiques" el dret a l'habitatge. Seran accions que "posen fre a les pujades abusives del lloguer". S’hi ha d'incloure la facultat de les comunitats autònomes i els ajuntaments d'establir el seu índex de preus i d'habilitar als ajuntaments també per a declarar zones de mercat tensat quan s'haja produït un increment abusiu i sostingut de les rendes de lloguer i l'articulació de mecanismes de contenció o eventual baixada dels preus.

Les pretensions d'Unides Podem que s'establisquen límits al preu del lloguer en la llei d'habitatge xoca amb la proposta del ministre competent, José Luis Ábalos, que vol que aquesta regulació es duga a terme mitjançant incentius fiscals.

Nou Estatut General de l'Advocacia Espanyola

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el nou Estatut General de l'Advocacia Espanyola que entrarà en vigor el pròxim 1 de juliol i que substitueix l’actual que data de fa 20 anys. El text regula les condicions de col·legiació dels professionals de l'advocacia i les normes generals de funcionament dels col·legis d'advocats i del seu Consell General.

També et pot interessar

stats