L'accionariat de Bankia aprova la fusió amb Caixabank

Goirigolzarri estima en un 70% el benefici per als accionistes de l'entitat, però no concreta com serà la reestructuració de la plantilla.

Imatge de la Junta d'Accionistes de Bankia
Imatge de la Junta d'Accionistes de Bankia / Kai Försterling (Efe)

La Junta d'Accionistes de Bankia ha aprovat la fusió amb Caixabank en la reunió extraordinària d’aquest dimarts al Palau de Congressos de València. El suport de l'accionariat dona l'espenta decisiva cap a la integració amb l'entitat catalana de la qual resultarà el banc més gran d'Espanya, amb 660.000 milions en actius, un 25% de cuota de mercat, 20 milions de clients, 50.000 treballadors i una xarxa comercial amb presència física en 2.200 municipis.

El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, ha defés les grans xifres i l'oportunitat de la fusió, que ha justificat en la necessitat d'anticipar-se a una conjuntura econòmica marcada per la caiguda de la rendibilitat bancària, per la continuïtat dels tipus d'interés baixos, la transformació digital de la relació amb la clientela, i la incertesa sobre l'impacte negatiu de la Covid-19.

Goirigolzarri ha assegurat que la integració compleix amb els objectius de dimensió crítica, solvència, baixa morositat i liquidesa que buscava Bankia per a enfortir la seua posició en el mercat, així com el fet de compartir sinergies i una cultura financera similar amb Caixabank per a facilitar-ne el procés.

Benefici per acció del 69% per a Bankia

La fusió, ha recordat, beneficiarà especialment l'accionariat de Bankia. L'equació de bescanvi de l'operació s'ha tancat en 0,6845 accions de CaixaBank per cada una de Bankia, amb una prima del 20%. CaixaBank tindrà el 74,2% del capital de la nova entitat, i Bankia, el 25,8%.

Per a l'accionariat de Bankia aquesta permuta pot suposar un benefici per acció del 69% en 2022 sobre la revalorització que obtindrien individualment, lque serà del 28% en el cas dels títols de Caixabank, segons les previsions del mercat que ha recordat Goirigolzarri.

Incertesa per a la plantilla

En la banda negativa de la fusió hi ha la incertesa pel que fa a la reestructuració de la plantilla, que algunes estimacions valoren entre 5.000 i 10.000 despatxaments. El president de Bankia ha informat que les parts encara no han "dimensionat" el procés de reestructuració per a la plantilla, i que aquesta decisió es prendrà després de la fusió, des de la perspectiva de reduir al mínim les baixes no voluntàries.

La inquietud pel futur dels treballadors i treballadores ha protagonitzat la major part de les intervencions de la Junta d'Accionistes. Els diferents sindicats han lamentat la previsible destrucció d'ocupació que succeirà a la integració i que temen que afecte en major mesura a Bankia, com a entitat de menor pes, que a Caixaban. Han demanat transparència, negociació i voluntarietat en les baixes, amb l'edat com a principal criteri objectiu.

Hi ha hagut més exposicions díscoles, com la d'un accionista que ha qüestionat el valor de l'acció de Bankia, que ha caigut considerablement en els últims cincs anys, i que ha passat dels 4,55 euros per títol als 1,46 actuals. Així mateix s'ha criticat l'oportunitat perduda per a fer una banca pública a l'entitat, en què l'Estat és el principal accionista amb el 62% de les participacions, després d'haver injectat més de 23.000 milions per a rescatar el banc de la fallida.

Pas decisiu cap a la fusió

Siga com siga, l'accionariat majoritari de Bankia ja ha parlat a favor de la fusió. I dijous s'espera que faça el mateix l'accionariat de Caixabank en una altra junta extraordinària al Palau de Congressos de València.

A partir d'ací, en el primer trimestre de 2021 es completarà la integració jurídica de les entitats, que esperen completar la fusió tecnològica cap a finals de l’any que ve.

També et pot interessar

stats