Els esports minoritaris protagonitzen la programació esportiva d’À Punt durant la Covid-19

Els vídeos dels esportistes convidant a fer exercici i les seues accions solidàries han rebut la bona acollida de l’audiència.

Els esports minoritaris protagonitzen la programació esportiva d’À Punt durant la Covid-19
Els esports minoritaris protagonitzen la programació esportiva d’À Punt durant la Covid-19

La informació esportiva minoritària en la ràdio i la televisió d’À Punt Mèdia ha jugat el seu millor partit per a oferir una completa i variada oferta de continguts durant la crisi de la Covid-19. El cessament temporal de les competicions esportives i la falta d’activitat no han sigut obstacle i els programes han sabut adaptar-se a les circumstàncies.

Durant els mesos de confinament s’han produït més de 950 informacions per a mostrar la realitat d’esports, moltes vegades oblidats, com ara el rugbi, l’hoquei, el tir olímpic, el pàdel, el windsurf o el vòlei. S’ha seguit la situació de la esgrima, el judo, l’atletisme, el tenis o l’handbol a la Comunitat Valenciana, sense deixar de banda la situació sanitària actualitzada en els entrenaments confinats dels esportistes valencians.

La programació esportiva s’ha fet ressò de la situació a la resta de països europeus per a mostrar les formes com s’ha fet front a la impossibilitat de fer esport a l’aire lliure, així com l’ajornament d’entrenaments i competicions. No ha faltat una motivadora aposta per continuar fent esport a casa amb la recepció de vídeos per part dels esportistes i les seues famílies, així com tota classe d’iniciatives solidàries, en què han col·laborat desinteressadament.

Per això els espectadors mantenen la fidelitat, amb la creativitat motivadora de les propostes esportives de la televisió pública durant l’estat d’alarma. Amb esperit esportiu han tret la part positiva de la situació, reinventant-se i oferint a espectadors i oients continguts nous.

El servei audiovisual públic valencià renova, innova i adapta els continguts esportius a la situació actual. La programació ha sigut, durant els tres mesos de confinament, una creació de continguts propis esportius per als informatius diaris.

Cal destacar que aquesta situació anòmala ha produït un increment d’entrevistes i una col·laboració gratificant dels esportistes valencians en els informatius. S’han fet entrevistes virtuals per videotelefonada a través de Skype per als informatius de la ràdio i de la televisió amb personatges com el pilot Aron Canet, el jugador d’handbol de Petrer i positiu en Covid-19 Gedeón Guardiola, el seleccionador de ciclisme Pasqual Momparler, la futbolista Salma Paraluello, exfutbolistes com Amedeo Carboni o Marcos Senna, l’atleta Hèctor Català, la nadadora Lidón Muñoz, el regatista Pepe Ribes, l’atleta Marta Esteban o entrenadors de futbol que han viscut la pandèmia lluny de casa com ara Juan Carlos Garrido o Luis Garcia Plaza.

A més s’han tractat els problemes que la Covid-19 ha provocat en esports menys mediàtics i s’ha fet ressò de les iniciatives solidàries en què ha participat el món de l’esport en qualsevol disciplina, a més d’oferir consells sobre nutrició, exercici físic, entreteniment, etc.

En el cas de la ràdio d’À Punt, tot i que no s’ha emés el programa Des de la banda per la suspensió de retransmissions, ja que no hi havia esdeveniments esportius, sí que s’han mantingut en graella els dos programes diaris esportius, al migdia Esports À Punt, i a la nit Línia de fons.

El programa Esports À Punt ha reduït el temps de 60 a 30 minuts. El seu contingut continua sent el repàs informatiu de l’actualitat del dia, a més d’entrevistes a esportistes i persones vinculades amb el món de l’esport segons l’interés informatiu del dia.

D’altra banda, el programa Línia de fons s’ha adaptat a l’actualitat del dia amb entrevistes, tertúlies i homenatges a esportistes, com el programa dedicat al jugador Víctor Claver, a la futbolista Sonia Bermúdez, a la tenista Silvia Soler, al pilotari Waldo, a la jugadora de bàsquet Irene Garí o a Lola Riera, jugadora internacional d’hoquei i metgessa, a més de monogràfics d’època com a prèvia dels partits de llegenda que s’han emés en la televisió. Ací han participat exjugadors com Fernando Gómez, Sandro, Kempes o Juan Sánchez.

Línia de fons, dirigit per Gustavo Clemente, ha inclòs també col·loquis amb parelles de personatges d’altres àmbits diferents a l’esport com periodistes, escriptors, metges o economistes. Comencen parlant d’esport, però continuen parlant de la realitat que més s’imposa, que és la crisi sanitària i econòmica.

Bona acollida per a les reemissions de partits històrics

Els esports han estat presents a la programació setmanal d’À Punt amb les reemissions de partits històrics de futbol, però també de pilota valenciana. Els espectadors els han rebut molt bé, ja que en la televisió pública han pogut reviure a casa l’emoció de camps de futbol i trinquets valencians. S’han recuperat dels arxius de la televisió pública valenciana diverses partides de pilota valenciana, entre les quals es troba la final de la modalitat d’escala i corda del 95 entre Álvaro i el Genovés.

Respecte a partits històrics de futbol, el diumenge 26 d’abril es va emetre el València-R. Madrid de la temporada 1991-1992 (la remuntada amb gols de Fernando i Roberto). Hem recuperat un València-Espanyol de la 2001-2002, un Barça-València de la 1998-1999, així com un València-R. Madrid de la 1998-1999, que va tornar a entusiasmar amb aquell 6-0. Hem donat a més el partits d’ascens a primera del Villarreal amb el Compostel·la el 1998 i el Llevant-Jerez 2003-2004, amb resultat 1-2 a Jerez, i en el qual aconsegueix l’ascens a la 1a divisió 39 anys després, així com un Barça-Hèrcules de la 1996-1997.

La crisi de la Covid-19 només ha afectat al programa L’esprint, que s’emetia els divendres en À Punt de 20 a 20:30 hores, i que va deixar d’emetre’s després la declaració de l’estat d’alarma.

A partir de diumenge, 7 de juny a les 11:15 hores la pilota valenciana torna a la programació dels diumenges amb el programa Esports de llegenda i la reemissió de la final del Circuit Bancaixa 1999. És un primer pas per a recuperar la normalitat de les partides del nostre esport autòcton dins de la programació habitual d’À Punt Mèdia, a més d’un suport necessari de la televisió pública, que aquesta mateixa setmana rebia el vistiplau de la Fundació de la Pilota Valenciana.

Malgrat el cessament temporal de l’activitat de les competicions esportives a causa de la crisi del Covid-19, la programació a l’entorn de l’esport continua ocupant un espai destacat i és una font d’entreteniment fonamental.

També et pot interessar

stats