Huit funcionaris demanen protecció a Antifrau per denunciar corrupció

Joan Llinares presenta la Memòria de 2017 de l'Agència Valenciana Antifrau i alerta que les denúncies "els desborden".

Comissió d'Economia de les Corts durant la compareixença del director de l'Agència Valenciana Antifrau, Joan Llinares
Comissió d'Economia de les Corts durant la compareixença del director de l'Agència Valenciana Antifrau, Joan Llinares

Huit funcionaris i funcionàries valencians han sol·licitat acollir-se a la figura de l'estatut de protecció del denunciant (un l'any passat i la resta enguany) després de revelar presumptes casos de corrupció en l'Administració, segons ha informat el director de l'Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana, Joan Llinares, a les Corts. 

El que el director no ha volgut especificar són els motius d'aquestes peticions, ni els casos que se suposa que aquests funcionaris han denunciat ni les administracions a les quals pertanyen i afecten per motius de "discreció legal", ha dit. Aquesta protecció genera esperança perquè s'eviten conductes que pogueren danyar la carrera professional del funcionari que vulga denunciar casos de corrupció, ha mencionat Llinares.

El director de l'Agència ha presentat la Memòria de 2017 d'aquesta nova institució en la Comisssió d'Economia de les Corts. Es tracta d'una entitat de dret públic adscrita al parlament valencià que actua amb independència i imparcialitat, segons s'explica en la llei de la Generalitat amb què es va crear en 2016 per a previndre i posar fi al frau i la corrupció. "No hi caselles que diguen de quin color és l'Administració en què  investigarem, som neutrals", ha afirmat Llinares. 

La memòria recull que l'Agència Valenciana Antifrau va rebre 35 denúncies (un 6% de manera anònima) de les quals 24 corresponen a l'àmbit de l'Administració local, 8 al de la Generalitat i tres més a l'apartat "altres". 

Joan Llinares ha compartit a les Corts la seua preocupació pel cabal de denúncies, la majoria fetes per tercers, que enguany estan arribant a l'Agència. "Són 12 mensuals", segons ha explicat. La xifra podria augmentar significativament quan, al maig, l'Agència Valenciana Antifrau òbriga la bústia de denúncies, ha dit Llinares, qui ha reconegut que se senten "desbordats". Només ha disposat de funcionaris amb què dedicar-se a investigar des de l'últim trimestre de l'any passat i l'àmbit d'actuació que té és la Comunitat Valenciana i més de 500 ajuntaments. 

Pacte social contra la corrupció

Joan Llinares ha reclamat a les Corts la firma d'un pacte social contra la corrupció. En la seua opinió, és l'hora que el partits polítics deixen de banda l'"i tu més" i treballen conjuntament amb la societat civil valenciana perquè no torne a passar, mai més, el que ha viscut la Comunitat Valenciana en els darrers anys. 

El director de l'Agència Valenciana Antifrau ha reconegut sentir també certa sensació d'ineficiència. "L'inici ha sigut anar salvant un problema rere l'altre. S'han perdut recursos per part de persones que devien haver estat fent el seu treball. En 2017 hem fet el que hem pogut", s'ha sincerat en la comissió. Respecte del funcionament de l'agència, ha advertit que caldrà fer "molta pedagogia" en els administracions que han de ser examinades per l'Agència Valenciana Antifrau perquè algunes accions d'investigació dutes a terme fins ara "han generat alguna sorpresa i alguna actitud no especialment positiva", ha reconegut. 

Joan Llinares ha explicat que Hervé Falciani, l'enginyer informàtic suís que en 2012 va destapar 130.000 fitxes bancàries de presumptes evasors fiscals i per la qual cosa Suïssa reclama a Espanya que l'extradisquen, col·labora amb l'Agència Valenciana Antifrau en un programa de traçabilitat de la contractació pública.

En la Memòria 2017 d'aquest organisme s'explica que el dany econòmic que causa la corrupció a Europa és de 120.000 milions d'euros anuals, segons xifres de la Unió Europea, i a Espanya s'estima el cost social en 40.000 milions d'euros, segons un estudi elaborat per la Universitat de Las Palmas. A la Comunitat Valenciana, al llarg de 2017, els jutjats van obrir deu procediments per delictes relacionats amb la corrupció que afecten 29 persones.

També et pot interessar

stats