‘Valencians al món’ visita l’illa d’Indonèsia més famosa: Bali
El programa viatger d’À Punt ens convida a viatjar des del sofà a una de les zones més turístiques i visitades pels turistes per les seues platges de somni
Aquest dimecres 20 de juliol a les 22:00 h, en À Punt, Valencians al món descobreix els secrets d’una de les regions més meravelloses del sud-est asiàtic. La reportera María José Berbegall visita Bali i mostra a l’audiència la seua meravellosa naturalesa i els seus temples orientals.
Manu, de València, fa 2 anys i mig que viu a Bali. Amb aquest empresari hoteler, i amb els seus companys Marco i Javi, també valencians, parlarem del turisme a l’illa, que representa el 80% de la seua economia. A més practicarem el surf en una de les platges més meravelloses de la regió.
Rafa, de Paterna (Horta Nord), fa 2 anys que viu a Bali. Amb ell visitarem Ubud, el centre espiritual de l’illa, on veurem els micos típics de la zona. També anirem a les terrasses de Tegallalang, on es cultiva l’arròs, i farem una tradicional ofrena hindú al millor temple de la regió. A més, farem ràfting entre arrossars i selves tropicals.
Bernard, de Torrevella (Baix Segura), fa 7 anys que viu a Bali, tot i que fa 30 anys que es desplaça entre la Comunitat Valenciana i Indonèsia. Amb ell descobrirem la indumentària tradicional balinesa i la cultura local, com els famosos balls rituals. També parlarem del seu projecte: una escola per a xiquets de l’illa totalment finançada per ell. A més, viurem Bali d’una manera sorprenent, assistint al bateig d’un xiquet de bolquers del poble on viu Bernard.
Isabel, de Vinaròs (Baix Maestrat), fa 5 anys que viu a Lombok. Amb ella farem busseig i descobrirem la meravellosa fauna aquàtica de l’illa. També tastarem el peix a la graella en un warung, un típic restaurant xicotet i modest. Amb Isabel anirem a Bangkang, una cova plena de rates penades, on viurem l’experiència més National Geographic del programa.
Els balinesos, a part del turisme, viuen del conreu de l’arròs. Unes altres collites menys importants són les de fruita, verdura i uns altres productes de subsistència. Un quantitat significativa de la població activa es dedica també a la pesca i a l’artesania de roba de batik i ikat i de talles de fusta i de pedra.