08.02.2019 | Els ossos i la ploma

Temporada 1 15 min.
12

Des de fa més de dos anys, les despulles de la família del poeta Ausiàs March es troben en una cambra de seguretat de la Facultat de Medicina de València, la cambra dels ossos històrics, a l’espera de retornar-los a la cripta de Sant Jeroni de Cotalba on es van trobar.

A final de 2016, un grup format per arqueòlegs i paleontòlegs forenses va descobrir el túmul funerari de la família March al monestir de Sant Jeroni, a Alfauir, prop de Gandia.

El descobriment aportava algunes novetats als estudiosos de l’obra d’Ausiàs March. Isabel Martorell, la primera esposa del poeta, va morir per complicacions en l’embaràs al cap de pocs mesos de casada. En la cripta es van trobar també les restes de Joana Escorna, la segona esposa, i també els esquelets dels pares i de Peirona, la germana d’Ausiàs. La troballa ha produït una reinterpretació dels versos de mort i de dol del poeta. Del trencaclosques de l’ossari de la cripta de Cotalba s’extrau una nova i controvertida lectura de la poesia del gran Ausiàs March, un escriptor complet i universal.

Continguts