Magazín gastronòmic presentat per Carles Galletero, que cada setmana visita mercats, camps i restaurants per a fer un mapa gastronòmic de les nostres comarques.

Viatgem per la cuina de la Vall d'Albaida, les cols i els carnestoltes

El Cuina de bancal d'aquest dimarts ha vingut farcit de continguts ben saborosos que van des de la gastronomia de la Vall d'Albaida fins al món de les cols i un repàs dels carnestoltes amb més ressò de la Comunitat Valenciana.

 

La cuina de la Vall d'Albaida ha centrat una bona part del programa. A la comarca sobreïxen l'oli de Quatretonda, la botifarra de ceba i els licors tradicionals, com ara l'herber, la cassalla o l'anís d'Aielo de Malferit, el poble on es va crear la coca-cola, una història que també hem recordat en Cuina de bancal.


I com que demà és Dimecres de Cendra, en la secció “De festa” hem viatjat pels carnestoltes més significatius de la Comunitat Valenciana. Hem conegut les tradicions de Bèlgida, Villar del Arzobispo, Requena i Pego, però també hem vist en què consisteix el dejuni i l'abstinència.

Amb el nostre cuiner Jordi Morera ens hem endinsat en el món de les cols tot parlant de la floricol, el bròquil i l'actual verdura de moda: el kale o col verda. I acompanyats per la nostra col·laboradora Blanca Barberà, hem visitat el mercat de Montcada, una joia comercial amb una història centenària que amaga tresors gastronòmics tan interessants com ara el dolç anomenat barbareta, fet amb taronja, carabassa, ametla i farina.

L'oratge també ha tingut hui el seu espai en Cuina de bancal. Amb el meteoròleg i comunicador expert en el tema Jovi Esteve, hem recordat que el 2017 ha sigut l'any més càlid i el segon més sec des que hi ha registres. I com que estem en temps de preparar la terra, Saoret, un llaurador expert de Pego, ens ha explicat quines faenes toca fer ara al camp: remoure la terra, regar i femar.

Finalment, pel programa han passat els Terra i Xufa, un grup de productors i comercialitzadors de fruites i hortalisses que treballen l'agricultura ecològica i de proximitat. Van ser els primers a obtindre xufa ecològica dins de la Denominació d'Origen Xufa de València. 

 

Pots escoltar el programa complet ací.

 

 

Cuina de bancal 13/02/2018

Programa complet "Cuina de bancal" 13/02/2018. Parlem de la gastronomia de la Vall d'Albaida, les varietats de cols i dels carnestoltes amb més ressò de la Comunitat Valenciana.

Programa complet "Cuina de bancal" 13/02/2018. Parlem de la gastronomia de la Vall d'Albaida, les varietats de cols i dels carnestoltes amb més ressò de la Comunitat Valenciana.

Cuina de bancal 06/02/2018

Programa complet "Cuina de bancal" 06/02/2016. Espècies com l'abadejo i els capellans són protagonistes del programa. Hem parlat de com traure el màxim profit d'aquests peixos, coneguts popularment com “els porcs de la mar” perquè se n’aprofita tot.

Programa complet "Cuina de bancal" 06/02/2016. Espècies com l'abadejo i els capellans són protagonistes del programa. Hem parlat de com traure el màxim profit d'aquests peixos, coneguts popularment com “els porcs de la mar” perquè se n’aprofita tot.

Cuina de bancal 30/01/2018

Programa complet "Cuina de bancal" 30/01/2018. Parlem de joves i agricultura, les càbiles a l'Albufera i cuinats tradicionals de l'Alacantí.

Programa complet "Cuina de bancal" 30/01/2018. Parlem de joves i agricultura, les càbiles a l'Albufera i cuinats tradicionals de l'Alacantí.