El jutge que investiga Oltra acorda prorrogar la instrucció sis mesos més
El magistrat nega que “s'estiga procedint a una sort d'inquisició general”
El titular del jutjat d'instrucció número 15 de València —que investiga el presumpte encobriment dels abusos sexuals comesos per l'exmarit de Mónica Oltra a una menor tutelada i la investigació paral·lela oberta en el departament que dirigia l'exvicepresidenta de la Generalitat— ha decidit prorrogar durant sis mesos més la instrucció, a comptabilitzar des del pròxim 30 d'abril.
Així ho acorda en una interlocutòria, contra la qual es pot presentar recurs, en què dona resposta a la petició de l'acusació particular —la víctima dels abusos—, la Fiscalia i l'acusació popular que exerceixen Vox i Gobierna-te. Oltra havia presentat al·legacions en contra d’aquestes sol·licituds.
L'exvicepresidenta argumentava que no hi concorre cap dels requisits fixats en l'article 324 de la llei d'enjudiciament criminal, ja que no es concreta l'existència de diligència d'investigació pendent de practicar i la rellevància d'aquestes. Tot això, sense perjuí de la pràctica de les ja acordades, que no requereixen resolució.
A més, va assenyalar que la "llarga" i "excessiva" duració de la investigació, així com la naturalesa secreta de diverses diligències constitueixen, "si més no", anomalies processals "que han de mantindre's amb criteri restrictiu". En cas contrari, va afegir, "es corre el risc d'aprofundir en una dinàmica de causa general i de naturalesa prospectiva atemptatòria de drets fonamentals".
No obstant això, el magistrat considera que en aquest cas "no és possible culminar la investigació dins del termini" establit en la llei d'enjudiciament criminal, i subratlla que hi queden pendents "diferents diligències de declaració de testimonis".
En aquesta línia, el jutge recorda l'existència de dues peces secretes, "la pròrroga de les quals es va acordant mensualment", i ha apuntat que dues de les persones investigades "han interessat prestar declaració quan s'alce el secret parcial de les actuacions".
En qualsevol cas, el magistrat diu compartir l'interés en "la més ràpida finalització de la fase d'investigació de la causa", però subratlla que les diligències pendents i les que es puguen derivar d'aquestes per a "l'adequat exercici dels drets constitucionals" exigeix "la pròrroga de la investigació".
Finalment, argumenta que la "dilació" del procés es deu a "la complexitat" de les diligències i al fet que aquestes "han de substanciar-se en peces separades i secretes". No obstant això, sosté que tota aquesta situació "de cap manera implica que s'estiga procedint a una sort d'inquisició general" i defensa que totes les diligències "se circumscriuen a fi de la investigació i s'orienten a l'aclariment dels fets investigats".