La temperatura augmenta 0,5 ºC en 2019 a la Comunitat Valenciana

Aemet alerta de la possibilitat que la temperatura puge fins a 5 graus en 2100.

La costa de Torrevella el passat mes de novembre
La costa de Torrevella el passat mes de novembre / Rubén Torregrosa

El delegat de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a la Comunitat, Jorge Tamayo, ha presentat un avanç del resum anual meteorològic de 2019. Així, segons han anunciat, la Comunitat Valenciana ha patit, el 2019, un augment de la temperatura mitjana de 0,5 ºC, el que suposa un any "molt càlid". A més, asseguren que seguint les previsions per al segle XXI del canvi climàtic, s'adverteix que si no es prenen mesures, en 2100 podria augmentar fins a 5 graus.

Pel que fa a les precipitacions, 2019 ha sigut un any normal amb només un 1% menys que la mitjana. No obstant això, Tamayo ha advertit que l'efecte del canvi climàtic està produint una tendència cap a episodis de pluges torrencials i de sequera més intensos i en períodes més curts.

Un tardor "molt càlida"

Tamayo també ha presentat l'informe sobre la tardor i ha anunciat que ha sigut també "molt càlida" amb una temperatura mitjana de 16,8 ºC, un 0,6 ºC més alta que la mitjana normal, i una precipitació acumulada de 177 litres per metre quadrat, un 7% inferior a la mitjana del període de 1981 a 2010 (190,7 l/m²).

No obstant això, les dades situen una distribució de precipitacions molt desigual. Mentre que a les comarques del sud les precipitacions han sigut un 52% més altes que la mitjana, a les comarques del nord s'han arreplegat un 40% menys d'aquesta. A les comarques centrals també ha plogut un 12% menys.

Finalment, el delegat d'Aemet també ha fet una predicció estacional per a l'hivern fque ve, que ha assegurat que s'espera "càlid" i "sec", amb temperatures per damunt del normal i precipitacions inferiors a la mitjana.

També et pot interessar