Situació de pluges en tres actes

Tenim en marxa un xoc de masses d'aire de diferents característiques.

Situació de pluges en tres actes
Situació de pluges en tres actes

Iniciem la setmana amb una situació de pluges generals i temperatures d'hivern.

El perquè d'aquesta situació de pluges és el xoc damunt de la Península de dues masses d'aire de diferents característiques. Podem dir que és un xoc en tres fases.

En la primera, l'anticicló, molt potent, fins i tot amb rècords de pressió atmosfèrica per a un mes de març al Regne Unit, provoca que, d'una banda, les borrasques atlàntiques circulen pel sud de la Península, i d'altra, afavoreix l'arribada d'aire fred al nord i al nord-est de la Península.

Aquest aire fred ha començat a arribar dilluns de matí al nord del nostre territori i farà baixar les temperatures de manera notable, amb ambient d'hivern.

En una segona fase, la borrasca situada al sud de Portugal espenta aire no tan fred i més carregat d'humitat cap a la Península, per la zona sud i per la zona est. La interacció de les dues masses d'aire provoca les primeres precipitacions i primeres nevades en cotes baixes.

En la tercera fase, l'aire fred queda dipositat al nord de la Península, mentre que l'aire no tan fred i més carregat d'humitat comença a pujar i a remuntar l'aire més fred. Este factor, juntament amb l'orografia, afavorirà els acensos de l'aire més humit i el creixement dels núvols, i provocarà les precipitacions més generoses.

Com que, al principi, encara quedarà prou d'aire fred, les primeres nevades dilluns a la nit i dimarts a la matinada seran en cotes baixes. Una vegada l'aire més temperat i humit domine, la cota de neu pujarà ràpidament al final de dimarts.

Entre dimarts i dimecres dominarà la massa d'aire humida i temperada, amb vent de llevant i de gregal en superficíe, que afavorirà les precipitacions càlides, que seran més generals i amb temperatures lleugerament més altes que les de dimarts.

A partir de dijous, la borrasca es retirarà cap a l'est de les Balears. A partir d'aquest moment, el vent ens arribarà més sec i fred, i serà llavors quan deixarà de ploure i baixaran lleugerament les temperatures, sense arribar als valors de dimarts.

També et pot interessar