Com serà el mes de juny?

Amb el mes de juny donem per inaugurat l'estiu meteorològic, però enguany podria ser un mes més plujós del normal.

Com serà el mes de juny?
Com serà el mes de juny?

S'acaba el mes de maig i, novament, estem davant d'un canvi d'oratge poc habitual per a principis de juny. La retirada de l'anticicló cap a Escandinàvia torna a obrir la porta a l'arribada de borrasques atlàntiques cap a la Península. Normalment, durant el mes de juny, les borrasques ja circulen per latituds més septentrionals i deixen precipitacions al centre i nord d'Europa, però la pròxima setmana les pluges seran abundants al vessant atlàntic peninsular. S'imposaran els vents de sud-oest, coneguts a la Meseta com a ábregos o llovedores, que aporten precipitacions molt abundants a la cara sud dels principals sistemes muntanyosos.

Si a la circulació de vents de ponent i sud-oest, que al contrari que al territori valencià, arriben frescos i humits al vessant atlàntic peninsular, li sumem una presència major de núvols, el resultat és que estem davant d'una setmana més fresca del que tocaria a Portugal i bona part d'Espanya.

Però si mirem més enllà, què podem esperar del mes de juny? Ja sabeu que hi ha diferents centres de predicció que elaboren previsions mensuals i en aquest cas no coincideixen. Si fem una ullada al que diuen els meteoròlegs de la NOAA, l'Agència Americana de l'Atmosfera i l'Oceà, el juny d'enguany serà més plujós i menys càlid del normal a gran part de la Península. Aquests mapes els elaboren partint de les condicions meteorològiques del 20 al 29 de maig i recullen molt bé la situació prevista per a la pròxima setmana.

En canvi, les previsions a llarg termini elaborades a Europa, que prenen com a referència els mapes de l'Ecmwf, el Centre Europeu de Prediccions Meteorològiques a mitjà termini, dibuixen un escenari totalment diferent. Segons aquestes previsions, estem davant d'un juny més càlid del normal, especialment al centre peninsular, i amb menys pluja, sobretot al Cantàbric, Galícia i extenses zones del centre d'Europa i de les illes britàniques.

En situacions tan dinàmiques com la que esperem la pròxima setmana, cal seguir d'una manera molt acurada l'actualització de les previsions. El que està clar és que, mentre tinguem lluny l'anticicló, estarem a expenses de l'entrada de borrasques atlàntiques. Però, alerta, que ens poden portar pluges, però també vents de ponent.

També et pot interessar