L'hivern entra a mig gas

Amb vents forts i temperatures altes, donem la benvinguda a la nova estació.

Temperatures altes per a l'hivern, imatge del passat dissabte a València
Temperatures altes per a l'hivern, imatge del passat dissabte a València / À Punt NTC

El termòmetre pot enganyar, però la posició del Sol, no. I quan el Sol arriba a la posició més austral, és a dir, més al sud, es produeix el solstici d'hivern, que marca l'inici de l'hivern astronòmic. 

Enguany el solstici s'ha produït aquest diumenge a les 05:19 hores. Serà l'estació de l'any més curta, amb una durada de 88 dies i 23 hores, fins al 20 de març de 2020. Això es deu al fet que, durant l'hivern, el Sol i la Terra estan més a prop i el nostre planeta tarda menys temps a recórrer l'òrbita el·líptica que descriu entorn del Sol. 

Però no per estar més a prop del Sol l'hivern és més suau a l'hemisferi nord que a l'hemisferi sud. De fet, el pròxim 5 de gener es donarà el periheli, moment en què la Terra i el Sol "només" estaran separats per 147.097.243 quilòmetres. La temperatura depén de la inclinació de la Terra, que fa que els rajos solars incidisquen de manera més horitzontal o vertical segons les èpoques de l'any i calfen de diferent manera. És a dir, com més vertical tenim el sol respecte al nostre cap, més calfa. D'ací a que sempre faça més calor en latituds baixes, en zones tropicals i equatorials.

En qualsevol cas, l'hivern ha començat molt càlid i la primera setmana d'aquesta nova estació no ens portarà el fred.

També et pot interessar