Torna la desfilada de borrasques

L’anticicló se situarà a les illes britàniques i les borrasques visitaran la península Ibèrica.

Torna la desfilada de borrasques
Torna la desfilada de borrasques

El cap de setmana hem tingut la primera tongada d’una nova sèrie de precipitacions que s’allargaran tota la setmana, que alternarà amb dies de pausa.

Les precipitacions del cap de setmana són destacables, amb tempestes fortes que aniran acompanyades de granís i pedra, i que han provocat danys a molts cultius, sobretot a l’ametla cap al nord de Castelló.

Les quantitats de pluja van superar els 60 l/m² dissabte i també diumenge, amb tempestes més concentrades dissabte a les comarques de l’interior de València, i diumenge amb tempestes més repartides geogràficament i també temporalment.

I per què tornen les borrasques?

De fet, la causa és que tornem a repetir el patró atmosfèric de fa unes setmanes, amb un anticicló situat a les illes britàniques, que força a les borrasques atlàntiques a circular o cap al nord d’Islàndia o cap a la península Ibèrica.

Aquesta situació va ser molt persistent a final de març i l’inici d’abril, i pareix que vol tornar de manera ocasional, com a mínim, aquesta setmana.

Això implicarà desfilada de borrasques des de ponent a llevant de la Península, amb successius fronts de núvols i formació de borrasques secundàries a la zona del mediterrani. Per tant, més núvols, més dies de pluja i temperatures que es mantindran en valors més normals per a esta època de l’any o, fins i tot, seran inferiors.

Com a curiositat, la Universitat Free de Berlín ha batejat aquest anticicló amb el nom de Quirinius, veurem com de persistent és.

També et pot interessar