"Vivia un autèntic infern"; s’investiga el suïcidi d’una jove a Jaén després de denunciar assetjament en quatre ocasions

El portaveu de la família ha explicat en Les notícies del matí que li havien suplantat la identitat i havien penjat cartells pel carrer insultant-la

Víctima de ciberassetjament
Víctima de ciberassetjament

La Guàrdia Civil investiga a Jaén el suïcidi d'una jove de 20 anys que havia denunciat en quatre ocasions el ciberassetjament que patia en les xarxes socials i també al poble on vivia. Segons ha explicat en Les notícies del matí el portaveu de la família, Luis Francisco Sánchez, li havien arribat a suplantar la identitat i havien penjat cartells pel carrer insultant-la.

Sánchez, que pertany a la Fundació Internacional de Drets Humans, assegura que la xica "vivia un autèntic infern" durant els últims mesos i que havia denunciat la situació a la Guàrdia Civil en diverses ocasions. La primera denúncia la va interposar al mes de juny. L’última a principis del mes de novembre, dos mesos abans de decidir acabar amb el patiment el passat 28 de desembre.

La família denuncia que la xica, que pertanyia al col·lectiu LGTBI, va veure com la seua vida s'exposava "només per a humiliar-la", relata el portaveu. Primer van ser els correus que enviaven en nom seu a diferents empreses, després els cartells on la calumniaven i per últim la suplantació de la identitat en xarxes socials publicant imatges personals i de l’entorn familiar.

De moment, afirma Sánchez, les investigacions policials no han donat amb la persona o persones culpables de l’assetjament. Segons ha pogut saber la família, abans del fatal desenllaç hauria pogut declarar un presumpte autor, però es desconeix encara l’abast de la investigació.

El que sí que espera la família és que a partir d’ara la investigació agafe un ritme diferent del dels últims mesos. "Què ha passat? Per què no es va arribar a temps?" és la principal pregunta que es formula a hores d’ara l’entorn familiar de la víctima. "Una xica de vint anys hauria d’estar celebrant les festes amb la família i no estar en un lloc on ningú hauria d’estar mai", lamenta Sánchez que, malgrat respectar el treball de la justícia i els cossos de seguretat, ha denunciat que no es va actuar a temps.

La família també lamenta la falta de denúncia social en un poble de menys de 5.000 habitants. Segons apunta el portaveu de la família, és bastant freqüent que en zones rurals aquest tipus d’agressions es normalitzen i "es mire cap a una altra banda".

Les víctimes d’assetjament tenen 2,55 vegades més risc d'intentar suicidar-se

Segons un informe recent de Save the Children, les persones involucrades en situacions d’assetjament escolar o ciberassetjament tenen major risc de presentar una conducta suïcida. Els xiquets, xiquetes i adolescents que són víctimes d’assetjament tenen 2,23 vegades més risc de patir ideacions suïcides i 2,55 vegades més risc d'intentar llevar-se la vida. En el cas del ciberassetjament, l'impacte és encara major.

Telèfons d'ajuda

  • Telèfon de l’Esperança (717 003 717)
  • Telèfon contra el suïcidi (600 505 152)
  • Fundació ANAR (900 202 010)
  • Federació salut mental CV (963 535 065 / 664 217 979)
  • Emergències (112)

També et pot interessar

stats