La Unió Europea pacta mesures temporals i d’aplicació immediata per a abaratir l'energia
Aquest divendres aprovaran un estalvi energètic generalitzat, un impost als beneficis extraordinaris de les petrolieres i un límit al preu de les renovables
Els països de la Unió Europea (UE) planegen aprovar aquest divendres un estalvi generalitzat del 10% del consum elèctric, un impost als beneficis extraordinaris de les petrolieres i un límit de preu a les renovables, com a mesures d'emergència per a alleujar els absurds preus de l'energia.
Aquest paquet de mesures temporals i —d'aplicació immediata— és la primera reacció comunitària d'envergadura després de més d'un any de crisi energètica, excepte per l'estalvi voluntari de gas del 15% acordat abans de l'estiu i l'ompliment dels depòsits de cara a l'hivern, que estan ja a una mitjana del 88,17% de capacitat.
En paral·lel, es continuen desenvolupant altres debats sobre possibles compres conjuntes de gas o límits de preu a les importacions a la UE i, en un horitzó més llunyà, es forjarà una reforma de gran importància del mercat elèctric.
Mesures concretes
Segons els documents preparatoris de la reunió de ministres d'Energia de la Unió Europea, aquest divendres s’aprovaran tres mesures basades en una proposta formal de la Comissió Europea: gravar els "beneficis caiguts del cel" de les empreses d'hidrocarburs a l'altura del 33%, fixar un límit de 180 euros el megawatt-hora d'origen inframarginal (nuclear, lignit i renovables), i reduir el consum elèctric un 10% de mitjana.
En principi, a Espanya només l'afectaria directament la mesura sobre l'estalvi elèctric, perquè Madrid preveu poder mantindre les seues pròpies mesures, algunes de les quals s'apliquen ja des de fa un any i similars a les que ara volen la resta de socis comunitaris.
En aquest sentit, fonts diplomàtiques assenyalen que la intenció de preservar el sistema espanyol de minoració de renovables intacte —que captura el 90% a partir de 67 euros MWh enfront del 100% a partir de 180 euros que ultima la UE— “va pel bon camí”.
A més, Espanya i Portugal podran continuar usant, almenys fins a maig, l'anomenada "excepció ibèrica" que limita el contagi del preu del gas a l'electricitat en el mercat majorista i que cada vegada resulta més atractiu per als seus veïns.
Quant a la rebaixa del consum d'electricitat, diferents fonts europees i diplomàtiques coincideixen que hi ha acord sobre el fons i que els països simplement volen flexibilitat per a calcular com executar-la "sense rebaixar l'objectiu" del 10% de mitjana plantejat per Brussel·les.
Límit del preu al gas
També es debaten hui mesures addicionals sobre com abaratir el gas, que Europa paga més car que en cap lloc del món especialment des de la invasió de Rússia sobre Ucraïna.
Més de la meitat dels socis comunitaris volen imposar un límit de preu a tot el gas que importe la UE, mesura que secunden Bèlgica, Espanya, França, Itàlia, Polònia, Eslovènia o Grècia, però no els anomenats “falcons”, com Alemanya, els Països Baixos, Àustria o els nòrdics, caracteritzats per tindre altes rendes i no ser favorables a intervindre en els mercats.
Brussel·les, que s'inclina per fixar un límit de preu només a les importacions de gas rus per gasoducte, s'espera que dimarts que ve present una proposta, tenint en compte el debat dels països. La Comissió també ha obert la porta per primera vegada a estendre l'"excepció ibèrica" al conjunt de la UE, com reclamen, entre altres, França.
Nord Stream
Els ministres d'Energia també abordaran les fuites detectades en els gasoductes Nord Stream que uneixen Rússia amb Alemanya, que tots tracten ja obertament de sabotatge, però que ningú atribueix encara.