Els sindicats demanen al Consell la retirada del decret llei que regula els macrodepartaments sanitaris
La Conselleria respon que la mobilitat serà voluntària per a la plantilla designada abans del decret i amb un màxim de noranta dies per a la resta
Els sindicats Satse, CCOO, UGT, CSIF, CESM-SAE i Intersindical Salut han mostrat aquest dimecres en la taula sectorial extraordinària el rebuig al decret llei d'assistència sanitària integral, que consideren que modifica “substancialment” i de “manera unilateral” les condicions laborals del personal. Apunten que aquest decret llei tracta qüestions com la mobilitat geogràfica, els processos de selecció del personal i la progressió de grau de carrera professional, unes matèries que són "d'obligatòria negociació" d'acord amb la normativa.
Per la seua banda, la Conselleria de Sanitat recalca que, amb aquest decret llei, es vol “garantir el dret a la salut” amb equitat en tots els departaments sanitaris i afirmen que la mobilitat serà voluntària per a la plantilla designada abans de l'aprovació, mentre que per als adjudicats després, aquesta mesura s'aplicarà amb caràcter “excepcional” i “mai podrà superar els noranta dies a l'any”.
No obstant això, Satse, CCOO, la UGT i la Intersindical han demanat que es retire el decret llei i han eixit de la reunió. En un comunicat conjunt, han assenyalat que l'administració sanitària només “pretenia explicar el document detalladament per a simular una negociació”. Aquests quatre sindicats veuen l’actitud del departament de Marciano Gómez com un "nou atropellament". Per això, s'han alçat de la taula davant de la “imposició” de la norma.
En el comunicat expliquen que la Conselleria ha argumentat que la convocatòria extraordinària ha sigut per la sol·licitud de les organitzacions sindicals de tindre una reunió amb el president de la Generalitat, Carlos Mazón. No obstant això, asseguren que l’explicació és "com a mínim paradoxal", ja que la convocatòria la van rebre dilluns passat, la vespra de registrar la sol·licitud de reunió a Presidència. Per això, seguiran amb les mobilitzacions previstes: la pròxima, una concentració davant del Palau de la Generalitat, el 5 de març a les 11:00 hores.
Per la seua banda, CSIF –que ha continuat en la reunió i que reclama que la mobilitat siga voluntària– ha sol·licitat que es retire el decret llei per haver-se "aprovat abans de traslladar-lo a la taula sectorial i sense ni tan sols informar els sindicats". En un comunicat, ha subratllat la importància d'iniciar una negociació "escoltant els representants dels treballadors, buscant el consens i sempre amb l'objectiu d'oferir unes condicions adequades als professionals que s'esforcen cada dia per donar la millor atenció sanitària".
CESM-CV ha manifestat que no entenen que els sindicats hagen abandonat la taula, excepte per "criteris espuris i evidentment de caràcter polític", i els han acusat de tindre "interessos diferents de la professió mèdica". En qualsevol cas, han considerat que Sanitat ha d'adoptar normes que permeten "major implicació" dels professionals mèdics, "als quals s'ha de reconéixer i s'han d'establir les lògiques compensacions que per la responsabilitat que assumeixen es mereixen".
Per la seua banda, la directora general de Personal, Amparo Pinazo, que ha presidit la reunió, ha lamentat que la majoria dels sindicats "s'han limitat a manifestar el rebuig a la totalitat del contingut del decret" i l'hagen abandonada "sense atendre les requerides explicacions".