El sector de la restauració valora positivament les noves mesures, però denuncia que són insuficients

Gimnasos, pavellons esportius i piscines es preparen per a obrir dilluns després de 53 dies tancats.

Cambrer en una terrassa d'un bar a València
Cambrer en una terrassa d'un bar a València

Aquest dijous la Generalitat ha anunciat una relaxació en les mesures restrictives a causa de la bona evolució de la pandèmia a la Comunitat Valenciana, després d'haver superat la tercera onada. En roda de premsa, el president del Consell, Ximo Puig, ha anunciat hui que l'interior de la restauració i els gimnasos podran obrir a un terç de l'aforament (una de les demandes més repetides pels representants dels restaurants, bars i locals d'oci nocturn) i que les terrasses podran ocupar-se al 100%. Això sí, l'horari de tancament a les 18:00 hores no es modificarà.

La Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de la Comunitat Valenciana (Conhostur) ha vist amb bons ulls, en general, les mesures anunciades. "L'obertura dels interiors al 30% i l'obertura al 100% de les terrasses suposa una vàlvula d'oxigen per a molts establiments que podran ampliar la capacitat, així com altres que, per fi, podran començar a reiniciar l'activitat", han expressat.

No obstant això, també han subratllat que, després d'haver sol·licitat l'ampliació d'horari d'obertura fins al toc de queda, no entenen la decisió del Consell, ja que hauran de continuar tancant a les 18:00 hores. Això "fa que les condicions que es mantindran en aquestes pròximes setmanes encara continuen sent molt complicades per a l'hostaleria".

La Federació de l'Oci, Turisme, Joc, Activitats Recreatives i Indústries Afins de la Comunitat Valenciana (Fotur) tampoc s'ha mostrat satisfeta i ha denunciat que els han deixat "en la cuneta". També han qüestionat que no es contemplen les activitats d'oci, espectacles, sales de bingo i entreteniment "quan compleixen escrupolosament la normativa Covid-19".

En termes similars s'ha expressat, d'altra banda, la Coordinadora Empresarial de l'Oci i Hostaleria de la Comunitat Valenciana (CEOH), que, davant de la millora en les dades d'incidència acumulada al territori valencià, han denunciat que "no es plantege un pla de xoc contundent i amb recursos econòmics per garantir la supervivència" de les empreses.

La restauració demana més recursos econòmics per al sector

Una de les principals demandes dels representants dels restaurants, bars i locals d'oci nocturn davant de les mesures anunciades ha sigut "una major dotació de recursos per a plans de rescat per a l'hostaleria valenciana", segons Conhostur. També aquesta associació ha insistit en la "sensibilització i conscienciació de la ciutadania en el compliment de les normes, especialment en l'ús de la mascareta en tot moment".

"Les ajudes del primer Pla Resiste no han arribat a les pimes i els constrenyiments i embargaments s'acumulen sobre les empreses, sense que es concrete un calendari d'injecció de liquiditat a fons perdut per part de l'administració", ha criticat, per la seua part, el CEOH. També han anunciat que convocaran una "cimera empresarial" la setmana vinent per debatre la resposta que "mereixen les mesures que imposa la Generalitat".

Els gimnasos i piscines, també preparats per a la seua reobertura

Gimnasos, pavellons esportius i piscines es preparen per a obrir dilluns després de 53 dies tancats. Això sí, els agradaria que l'aforament no fora tan estricte. "L'aforament d'un trenta per cent, sabent que hi ha moltíssimes comunitats autònomes que el tenen entre un 50 i el 75%..., han sigut excessivament restrictius", ha afirmat a À Punt NTC Juan Carlos Gómez Pantoja, president de l'Associació de Centres Esportius de la Comunitat Valenciana.

L'ús de la mascareta serà obligatòria per a fer esport en espais tancats. A més, i encara que es reobrin els vestidors, només estaran operatives les dutxes individuals.

També et pot interessar

stats