Rètols comercials a la ciutat de València
Rètols comercials de la ciutat de València / TiposQueImportan

Rescatadors de rètols comercials per a salvaguardar el patrimoni gràfic dels nostres barris

TiposQueImportan és el nom d’aquesta iniciativa que s’acaba de presentar en el marc del programa València Capital Mundial del Disseny 2022

26 de juny 2021 - 17:31

Seria possible quan caminem pel carrer deixar el mòbil en la butxaca i parar atenció als cartells de les botigues més antigues? És el que intenta TiposQueImportan, una iniciativa que té com a objectiu recuperar el gran patrimoni gràfic que representen els rètols comercials a la ciutat de València. Alguns dels més coneguts són el de la tenda de souvenirs Nela, al costat de l'església de Santa Caterina, el de l’orxateria amb el mateix nom, o la mítica bodega Casa Montaña, al barri del Cabanyal.

“A més del seu valor artístic, els rètols tenen un valor històric i sentimental, ja que ens traslladen a moments viscuts en els establiments de tota la vida i representen la identitat dels carrers i els barris de la nostra ciutat”, afirma Miguel Maestre en El dia À Punt (escolta l'entrevista completa), dissenyador i impulsor d’aquest projecte que s’acaba de presentar en el marc del programa València Capital Mundial del Disseny 2022.

Qualsevol pot convertir-se en rescatador de rètols però per a això, apunta Maestre, és vital canviar la mirada i "abandonar la presbícia de viatger" que ens fa veure sempre les mateixes coses i no mirar més enllà. Una volta superat això, només cal tindre un telèfon mòbil, fotografiar el cartell que es desitge rescatar i pujar-lo amb geolocalització al web www.tiposqueimporta.com.

El projecte forma part de la Xarxa Ibèrica en Defensa del Patrimoni Gràfic, una associació que va nàixer l’any passat amb vocació de salvaguardar i protegir aquestes joies en perill d’extinció per culpa de les franquícies i la gentrificació. 

Altres Imatges