Reinfectada després d'haver passat la Covid i estar vacunada
Una treballadora sociosanitària de Gijón torna a donar positiu després d’haver contret la malaltia i rebre les dues dosis de la vacuna.
La incertesa clínica que envolta la Covid-19 encara és molta, però el que semblava clar fins ara és que els pacients contagiats de coronavirus presentaven certa protecció contra el virus durant almenys uns mesos, perquè els anticossos generats evitaven una reinfecció. La immunització que aporta la vacuna completa, tot i la variabilitat de l’eficàcia, que no sempre és del cent per cent, també pareixia irrefutable fins ara. Doncs aquests supòsits podrien no ajustar-se a la realitat científica, almenys si s'ha de jutjar pel cas d’una dona d’Astúries del qual s’ha fet ressò el diari La Nueva España.
El diari conta el cas d’una dona que s’ha contagiat novament de coronavirus, després d’haver patit la Covid-19 a finals del 2020 i d’haver completat les dues dosis de la vacuna el passat gener. Els experts consideren que el seu cas és molt atípic.
És tracta d’una treballadora sociosanitària de Gijón, de 47 anys, que el passat 11 de novembre va ser diagnosticada de coronavirus amb una PCR positiva. La malaltia la va portar a estar confinada fins al 13 de desembre, només 17 dies després, el 30 de desembre, li van posar la primera dosi de la vacuna.
Vacunada des del 20 de gener
El procés d’administració dels preparats li’l van completar el 20 de gener i durant tot aquest temps ha continuat treballant en una residència d’ancians, on segons assegura, només ella s’ha tornat a infectar de coronavirus. Ara es veu obligada a complir una segona quarantena.
Els especialistes asseguren que el d’aquesta dona és un cas excepcional, però les investigacions científiques hauran de determinar ara per quina raó s’ha contagiat de nou. Una de les possibilitats que s’explora és si se li va administrar la vacuna massa prompte, és a dir, si hauria d'haver passat més temps entre la primera infecció i la vacuna. En el cas de la Comunitat Valenciana, la Conselleria de Sanitat Universal recomana als usuaris que hagen contret el coronavirus en els últims sis mesos, que no reben la vacuna d’AstraZeneca perquè es considera que ja estan immunitzats de manera natural.
Tot i això, es tracta d’un consell de Sanitat Universal, i a la Comunitat Valenciana el pacient afectat té l’última paraula per a decidir si es vacuna o no. La Generalitat fonamentava aquest consell, per una banda, en la protecció del pacient, que tindria anticossos almenys durant eixos sis mesos per haver tingut prèviament el virus, i d’altra, en l’escassedat de dosis que arriben, fet que està frenant la vacunació massiva i que s'assolisca a la immunitat de ramat.
D’altra banda, veus expertes asseguren que la vacunació pot reforçar la immunitat natural que puga tindre un pacient després d’haver passat la Covid-19, amb la qual cosa es reforçaria la protecció contra el virus.
Possibles restes de la infecció anterior
Una altra de les raons que pot explicar el cas d’aquesta dona de Gijón és que no siga una reinfecció, sinó les restes del virus que va contagiar el seu organisme fa uns mesos.
L’afectada, que treballa en una residència amb vora 200 usuaris i un centenar de treballadors, assegura que compleix les mesures preventives i, a més, remarca que és l'única de tot el personal que s’ha reinfectat. Anteriors onades de coronavirus van colpejar durament el centre, de fet una trentena de companys van contraure la malaltia.
L'afectada assegura estar desanimada i demana que s’investigue el seu cas per a aclarir la raó del nou contagi.