Recuperen varietats de melons i carabasses

Un equip de la UPV coordina un projecte per a la reproducció de cultius tradicionals d'horta en versió ecològica.

Belén Picó i María José Díez investiguen la recuperació de cultius valencians tradicionals

Varietats tradicionals de meló de tot l'any, el d'Alger, la carabassa o la carabasseta seran recuperades dins d'un estudi basat en la contribució del Banc de Germoplasma de la Universitat Politècnica de València. En aquest centre es conserven mostres de cultius que durant segles han sigut seleccionades pels llauradors, i que han anat desapareixent dels camps de cultiu. El projecte Prometeo, finançat per la Generalitat, pretén impulsar la transició al cultiu ecològic d'aquestes plantes, que tenen un gran valor econòmic i social a tota la Comunitat Valenciana, així com al mercat espanyol i l'europeu. Espanya és el primer productor i exportador d'aquestes fruites i hortalisses a Europa. Fins ara la majoria s'hi cultiva amb sistemes d'agricultura convencional.

Més sabor i menys contaminació

La coordinadora del projecte, Belén Picó, assegura que existeix una demanda generalitzada de productes més naturals, amb més aroma, més sabor i menys contaminants. La investigadora, que treballa a l'Institut de Conservació i Millora de l'Agrodiversitat Valenciana, explica que el sector hortofructícola és ja una necessitat, no sols per l'increment de la qualitat i la reducció de la toxicitat dels productes, sinó també per disminuir l'impacte ambiental de l'activitat agrícola que s'encarrega de produir-los. Belén Picó explica que "es necessiten varietats adaptades a una agricultura en la qual es reduïsquen els nivells d'adob, pesticides i l'ús d'aigua, i es limite la contaminació i el desgast d'aigües i sòls".

Resistents a l'estrés

Així, en el marc d'aquest projecte, l'equip de la UPV treballa en la selecció de varietats tradicionals i el desenvolupament d'altres noves adaptades a la producció ecològica. Aquestes varietats tradicionals destaquen per la seua qualitat i adaptació a diferents tipus d'estrés causats per la falta d'aigua, la salinitat o les temperatures extremes. Així mateix, es pretén millorar la resistència a virus i fungicides, uns factors potenciats pel canvi climàtic. "L'abordatge interdisciplinar permetrà accelerar i fer més eficient aquesta selecció, així com aprofundir en els factors genètics que condicionen l'adaptació de les varietats tradicionals als sistemes de producció ecològica. D'aquesta forma, es pretén impulsar a la Comunitat Valenciana, i també a nivell nacional i internacional, la transició al cultiu ecològic d'espècies hortícoles pertanyents a la família de les cucurbitàcies", afegeix María José Díez Niclós, directora del Banc de Germoplasma del COMAV-UPV i experta en la biodiversitat d'aquesta família de cultius.

En el projecte també participen grups especialistes en diferents aspectes de la millora genètica, cultiu in vitro i desenvolupament d'empelts, virologia, genòmica, bioinformàtica i millora de la qualitat. Així com experts en taxonomia i botànica dins d'una investigació col·lectiva destinada a obtindre vegetals més saludables i resistents.

També et pot interessar