Mu: la nova variant "d'interés" del coronavirus que ve de Colòmbia

S'ha detectat ja en 39 països i les dades preliminars mostren una reducció de la capacitat de neutralització de les vacunes i dels vacunats, similar a l'observada en la variant beta

Una turista a la ciutat de Cartagena (Colòmbia)
Una turista a la ciutat de Cartagena (Colòmbia) / Ricardo Maldonado Rozo (Efe)

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) està analitzant una nova variant del coronavirus, denominada mu o B.1.621 pel seu nom científic, que va ser identificada per primera vegada a Colòmbia el mes de gener i de la qual ja s'han notificat casos en països de Sud-amèrica i Europa.

La variant mu, que s'ha detectat en 39 països, és considerada com "d'interés baix de vigilància" per l'OMS, la qual cosa implica que se li farà un seguiment per a saber immediatament si presenta mutacions que puguen modificar la forma en què es transmet, tornar-la més virulenta o reduir l'eficàcia de les vacunes utilitzades en l'actualitat per a previndre la Covid-19.

Només en el cas de presentar aquests canvis, els científics avaluaran si passa a considerar-se una "variant de preocupació", de les quals actualment n'hi ha quatre: alfa, beta, gamma i delta. Aquesta última és la que més inquietud provoca per la seua capacitat de propagar-se ràpidament i perquè pot causar una malaltia més severa.

Segons l'OMS, la variant mu de la Covid-19 té una constel·lació de mutacions que indiquen propietats potencials de fuita immunològica. De fet, les dades preliminars presentades al grup de treball sobre l'evolució del virus mostren una reducció de la capacitat de neutralització de les vacunes i dels vacunats, similar a l'observada en la variant beta, si bé l'OMS avisa que això ha de ser confirmat per altres estudis.

Aquesta variant té la propietat de mutar en breus espais de temps i entre les seues característiques que més preocupen està la condició que els anticossos poden resultar ineficaços a les seues mutacions, així com que és més difícil de diagnosticar. De qualsevol forma, els investigadors continuen els estudis sobre mu amb la finalitat de comprendre les característiques fenotípiques i clíniques d'aquesta variant.

Important prevalença a Colòmbia i a l'Equador

La variant mu té una important prevalença a Colòmbia i a l'Equador, on representa el 39% i el 13% de casos, respectivament. L'Organització Panamericana de la Salut (OPS) ha indicat que la variant mu detectada per primera volta a Colòmbia té una transmissió comunitària "esporàdica" a Costa Rica i l'Equador.

No obstant això, la seqüenciació d'aquesta variant que s'està realitzant a escala internacional indica que, contràriament al que passa als dos països sud-americans, la prevalença global de mu s'ha reduït i ara representa menys del 0,1% de casos, segons l'OMS.

Els EUA la vigilen de prop, però no veuen una "amenaça immediata"

El principal epidemiòleg del govern dels Estats Units, Anthony Fauci, ha assegurat que vigilen "de prop" la variant mu, però ha indicat que no la consideren "una amenaça immediata en aquest moment". Segons ha apuntat, la seua presència als EUA no està "ni tan sols prop de ser dominant", a diferència de la variant delta que, ha apuntat, és dominant en "més del 99%" del territori estatunidenc.

L'epidemiòleg ha assegurat que la variant Mu "té una constel·lació de mutacions que suggereix que eludiria alguns anticossos, no sols anticossos monoclonals, sinó anticossos induïts per vacunes i sèrum convalescent". No obstant això, ha destacat que les vacunes "continuen sent bastant efectives contra les variants".

Guatemala identifica els dos primers casos

Guatemala va identificar aquest dijous els dos primers casos positius de la variant mu de la Covid-19 en dues pacients, de 19 i 25 anys, segons ha assegurat el Laboratori Nacional de Salut. Cap de les dues havia viatjat ni tenien antecedents de vacunació i resideixen al departament central de Guatemala. 

També et pot interessar

stats