L’hivern meteorològic arriba este diumenge amb temperatures per damunt de la mitjana
Consulta la previsió de l'oratge dels primers dies de desembre i el balanç meteorològic d'una tardor marcada per la DANA
Les estacions astronòmiques comencen amb els equinoccis (primavera i tardor) i els solsticis (estiu i hivern). En meteorologia les estacions comencen abans i corresponen als períodes de tres mesos del calendari que comparteixen més característiques meteorològiques.
Des d’un punt de vista astronòmic, l’inici de l’hivern se situa el dia 21 de desembre a les 10:21 hores, amb el solstici. Però climatològicament, a partir d’este diumenge, dia 1 de desembre, comença l’hivern meteorològic, fins al 28 de febrer.
No podem fer una previsió amb exactitud de com serà l’hivern meteorològic que s’inicia este diumenge, però sí que podem parlar de les anomalies en temperatures i precipitacions previstes les dos primeres setmanes.
Anomalies de les dos primeres setmanes
Pel que fa a la setmana del 2 al 9 de desembre, s’esperen unes temperatures més càlides del que és habitual en tota la península Ibèrica i el nord-oest d’Europa i la Mediterrània. Amb temperatures inferiors a la mitjana al sud-est del continent i la Mediterrània, amb el fred especialment present a la zona de Grècia.
L’anomalia pel que fa a les precipitacions d’eixa primera setmana de desembre pràcticament en tota la península Ibèrica, l’est de França i Itàlia serà per davall de la mitjana. Mentre que a l’est de la Mediterrània es registraran precipitacions per damunt de la mitjana.
La setmana del 9 al 16 de desembre el fred es desplaçarà cap a Itàlia, França, la península Ibèrica i el nord d’Àfrica, amb temperatures per davall de la mitjana.
I pel que fa a les precipitacions, a la meitat oest de la península Ibèrica s’esperen precipitacions per davall de la mitjana, mentre que en quasi tota la Mediterrània s’esperen precipitacions per damunt de la mitjana que podrien arribar al litoral de la Comunitat Valenciana.
Una tardor que recordarem per la DANA
Respecte a la tardor que deixem arrere, sempre serà recordada per les precipitacions extremes i catastròfiques del 29 d’octubre.
Pel que fa a setembre, va ser catalogat com un mes "molt humit i tèrmicament normal". I este mes de novembre que acaba destaca per les tempestes del dia 13, amb una acumulació mensual de precipitacions on destaquen els 328 litres per metre quadrat de Pego, a la Marina Alta, i els 331 de Benicarló, al Baix Maestrat.