Ja són 10 les víctimes mortals per les greus riuades a Mallorca

El Govern de les Illes Balears ha decretat tres dies de dol.

Ja són 10 les víctimes mortals per les greus riuades a Mallorca

El govern balear desplegarà a partir de divendres un equip de 22 treballadors socials per a avaluar "casa per casa" els danys patits per les fortes tempestes d'aquesta matinada a l'est de l'illa de Mallorca i que han causat deu morts i la desaparició d'un xiquet de cinc anys.

Les deu víctimes confirmades són sis homes i quatre dones, set de nacionalitat espanyola, una parella de britànics i una holandesa. A més, hi ha un xiquet de cinc anys que continua desaparegut, la mare del qual és una de les mortes. 

Tres dies de dol

El Govern de les Balears ha decretat tres dies de dol i la presidenta, Francina Armengol, ha agraït el suport de persones, associacions i institucions de tot l'Estat, i la mostra de solidaritat que l'illa "mai oblidarà".

L'executiu autonòmic ha creat un grup d'intervenció social urgent, integrat per la Conselleria de Serveis Socials, el Consell de Mallorca i els ajuntaments de Son Cervera, Sant Llorenç des Cardassar i Artà, que coordinarà la labor d'aquests 22 treballadors socials.

El seu treball serà analitzar de manera immediata els danys patits en cada habitatge per tal que els reparen com més prompte millor amb ajudes públiques i els veïns puguen tornar a la normalitat.

El Govern de les Balears aprovarà pròximament mesures econòmiques concretes per a facilitar ajudes i que les nombroses famílies afectades "puguen reconstruir la seua casa i la seua vida". Per a això, la Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques habilitarà una partida específica amb el propòsit d'ajudar aquestes famílies i els ajuntaments afectats.

Armengol ha subratllat que el Consell de Ministres de l'Estat iniciarà aquest dijous els tràmits per a la declaració de zona catastròfica i la immediata posada en marxa de les ajudes econòmiques.

La presidenta ha destacat que en la jornada de hui han treballat 630 membres de diferents cossos de seguretat i dijous s'hi afegiran 80 professionals més, sobretot "per a ajudar les famílies que tenen la casa en molt mal estat" i per a dur a terme les tasques de neteja.

Les institucions públiques ja han començat a comptabilitzar econòmicament els nombrosos danys patits en les infraestructures, com carreteres, ponts, parcs o instal·lacions esportives.

Armengol ha assenyalat que la prioritat és que les ajudes arriben "ràpidament als afectats".

Declaració de zona catastròfica 

El president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, s’ha desplaçat a Mallorca aquest dimecres per a seguir de primera mà l’evolució de la situació d’emergència i s’ha compromés amb les persones afectades amb el compromís que l’executiu central “posarà tots els recursos perquè puguen recuperar el dia a dia com més prompte millor”.

També ha confirmat que el Consell de Ministres iniciarà dijous mateix els tràmits per a la declaració de zona catastròfica i la posada en marxa de les ajudes econòmiques, i ha traslladat a les famílies de les nou víctimes mortals el seu “respecte, estima i empatia”.

També et pot interessar

stats