Guia per a no perdre’s amb el nou impost de plusvàlua municipal: en què canvia i com ens afecta
Amb la nova norma hi haurà dos mètodes de càlcul i el contribuent podrà triar el que siga més beneficiós
El Consell de Ministres ha aprovat aquest dilluns el reial decret llei que adapta l'impost sobre la plusvàlua municipal a la sentència del Tribunal Constitucional que el 26 d’octubre va declarar inconstitucional diversos aspectes de la norma.
Què és l’impost sobre la plusvàlua municipal?
És un tribut que es paga quan algú ven, dona o hereta un habitatge i que s’aplica sobre el benefici obtingut. Per exemple, en comprar una casa per 220.000 euros i vendre-la després per 250.000, s’obté un benefici de 30.000 euros sobre el qual s’aplica l’impost de plusvàlua municipal.
El problema és que, fins ara, era un impost obligatori, amb independència de si s’havia produït o no un increment entre el preu de compra i el de venda i, a més, es calculava amb un sistema objectiu que, segons l'última sentència del Constitucional, era alié a la realitat del mercat immobiliari i a la capacitat econòmica demostrada pel contribuent.
Com es calcularà l’import de l’impost a partir d’ara?
Per a adequar l'impost a aquesta sentència, el mètode de càlcul serà optatiu i el contribuent podrà triar entre pagar d'acord amb el nou sistema objectiu, que s'adaptarà a l'evolució del mercat immobiliari, o en funció de la plusvàlua o benefici real.
- Sistema objectiu: Per aquest mètode la base imponible de l'impost serà el resultat de multiplicar el valor cadastral en el moment de la transmissió pels coeficients màxims que aproven els ajuntaments i que variaran en funció del nombre d'anys transcorreguts des de l'operació. Els coeficients màxims establits en la norma estatal van des del 0,13, quan haja transcorregut un any des de la compra, fins al 0,45, quan hagen passat 20 anys o més. Aquests coeficients s'actualitzaran anualment en els pressupostos generals de l'Estat en funció de l'evolució del mercat immobiliari.
- Sistema real: Amb aquesta opció els contribuents podran estimar el valor de l’impost calculant la diferència real entre el valor de compra i el de venda. D'aquesta manera, el contribuent podrà reclamar que se li aplique la plusvàlua real si la diferència entre el valor de transmissió i el d'adquisició és inferior al resultant de l'estimació objectiva.
I si no tinc cap guany?
La reforma estableix amb claredat que les operacions on no hi haja un augment de valor no estaran subjectes a tributació i que s'haurà de constatar a instàncies del contribuent que no s'ha obtingut cap guany.
Quan entrarà en vigor?
La modificació ha quedat aprovada per decret llei i per això pot entrar en vigor de manera immediata una vegada es publique en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). D’igual manera, els ajuntaments que tinguen establit l'impost tindran un termini de sis mesos des de l'entrada en vigor del decret llei per a adequar la pròpia normativa al nou marc legal.
Es graven les operacions de menys d'un any
Com a novetat, seran gravades les plusvàlues generades en menys d'un any, és a dir, les que es produeixen quan entre la data d'adquisició i la de transmissió ha transcorregut menys d'un any i que, per tant, poden tindre un caràcter més especulatiu. Aquesta opció ja s'aplica en algunes ciutats.