El garrofó germina a Manhattan

La fundació La Nacional de Nova York fitxa tres cuiners valencians per a celebrar el seu 150 aniversari.

Fundació La Nacional a Nova York

The Spanish Benevolent Society, coneguda com La Nacional, va nàixer la tardor de 1868 al cor de Manhattan, a Nova York. Els fundadors eren emigrants espanyols que volien ajudar a tots aquells que arribaven a la ciutat des de diferents punts d'Espanya. A La Nacional acudiren molts valencians durant els segles XIX i XX després de desembarcar als molls de Nova York amb una mà davant i l'altra darrere. Ací els donaven un llit, un plat de calent, els ajudaven a tramitar els papers i a buscar faena. Han passat 150 anys del seu naixement i els descendents dels fundadors continuen al capdavant del que s'ha convertirt en un important centre cultural i gastronòmic.

De la Safor i la Marina, a la cuina de Manhattan

Per a celebrar l'aniversari, La Nacional ha apostat pel canvi i ho fa mirant al Mediterrani, a les comarques de la Safor i la Marina Alta. Fins a l'imponent edifici de taulell roig del carrer 14, entre la sèptima i l'octava, viatjaran a final de març tres cuiners valencians. Jordi Morera, de Pego, i "alma mater" del programa de ràdio Cuina de Bancal d'À Punt Mèdia; Salvador Cames, de Bellreguard i Paco Parreño, de València. Són el fitxatge estrela de la Nacional als seus 150 anys. Entre els tres dissenyaran la nova carta inspirada en els productes de la nostra terra.

Jordi Morera té clar que l'objectiu és que "pugues menjar-te una paella a Nova York com si estigueres al meu poble, o un plat d'arròs al forn com el que faria ma mare, o un suquet de peix com si te'l menjares a Xàbia, o uns minxos i unes coques amb tomaca de la Marina". Volen fer una cuina mediterrània autèntica i no un succedani de cuina espanyola readaptada que, segons comenten, és el que ofereixen els restaurants espanyols a Nova York.

"Portarem fins a Manhattan tots els productes de la Comunitat Valenciana, des del garrofó, fins a l'oli d'oliva o l'arròs bomba de Pego", assegura Jordi Morera. "Serà una carta àmplia de la qual es faran dues versions, una més tradicional i una altra més sofisticada i ambiciosa", explica Paco Parreño. Aquest cuiner, que des de fa 10 anys regenta el restaurant Delicat al centre de València, ja té experiència professional als Estats Units perquè l'any 2017 va posar en marxa el restaurant de l'hotel Tuck a Los Angeles. Ara serà ell qui es quede definitivament a La Nacional com a cap de cuina. Jordi i Salvador posaran en marxa la nova etapa gastronòmica, dissenyaran la carta i després hi aniran i en tornaran. Els tres estan emocionats amb el nou repte, però sobretot per la manera en què va començar el seu propi somni americà.

Una casualitat els ha portat a Nova York

Les casualitats existeixen i a voltes són el preludi d'un colp de sort. Una casualitat va portar fins al restaurant Cames de Bellreguard una de les sòcies de la fundació La Nacional. Es va enamorar de la cuina que fa Cames en aquest restaurant de la Safor amb més de 70 anys d'història i li va proposar que se n'anara a cuinar amb ella a Nova York. Jordi recorda quan Cames li va preguntar: "Jordi ens n'anem a Amèrica?" La resposta immediata va ser: "Jo, al país de l'hamburguesa, no hi vaig". Però de seguida va canviar d'opinió quan li va presentar el projecte. El tercer fitxatge havia de ser Paco, amb qui ja havien col·laborat en diverses ocasions. D'això fa només uns mesos i ara tenen en les seues mans el projecte de redissenyar l'oferta gastronòmica d'aquest important centre cultural que 150 anys després reviu gràcies a les mans de tres cuiners valencians.

També et pot interessar