García-Castellón arxiva el cas Tsunami Democràtic
En la causa hi havia deu persones investigades, entre elles l'exsecretària general d'ERC Marta Rovira
El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha acordat arxivar la causa de Tsunami Democràtic, en la qual figuraven deu persones investigades, entre elles l'exsecretària general d'ERC Marta Rovira. El magistrat adopta la decisió després de conéixer l'acte de la sala penal que invalida totes les diligències acordades per l'instructor en els últims tres anys perquè el jutjat va prorrogar la investigació el 30 de juliol del 2021, que són 24 hores fora de termini.
El magistrat també acorda remetre testimoniatge de la seua resolució a la sala penal del Tribunal Suprem “per a la seua unió i altres efectes que escaiguen en el seu procediment de causa especial”, en la qual està investigat per terrorisme l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont.
En la interlocutòria, el jutge entén que, amb la decisió de la sala penal el que escau és arxivar la causa, atés que, segons ell mateix recorda, no han pres declaració a les persones investigades en esta causa en dies anteriors al límit de juliol del 2021.
Per a l'instructor, estes diligències inclouen fets que són susceptibles de manera inequívoca d'un delicte de terrorisme, però amb el pronunciament de la sala assumeix que no existeixen motius suficients per a atribuir la comissió d'eixos delictes als investigats.
En la resolució, la sala indicava que ara seria el jutjat el que, "amb llibertat de criteri i ajustant-se a les diligències fetes dins del període d'instrucció que va concloure el 29 de juliol del 2021, resolga el que considere oportú". Així, el magistrat s'ha decantat finalment per acordar el sobreseïment lliure de la causa després de conéixer l'acte de la secció tercera penal que invalida totes les diligències acordades per l'instructor en els últims tres anys.
García-Castellón, que s'ha reincorporat de les vacances només per a dictar la interlocutòria, assumeix d'esta manera el criteri de la sala penal.
Després de mesos de negociacions polítiques per a emparar estos fets en la llei d'amnistia i de recursos de la Fiscalia i les defenses contra el criteri del jutge d'investigar estos fets com a terrorisme, un recurs de la membre d'ERC Marta Molina, inspirat en un que prèviament va interposar l'advocat Gonzalo Boye, ha fet malbé esta investigació oberta el 2019, arran de les protestes per la sentència del procés. El tribunal ha donat la raó a la recurrent per considerar que la pròrroga dictada el juliol del 2021 pel jutjat va ser extemporània.