Espanya avança Itàlia en nombre de contagis i suma 932 noves defuncions

L'últim balanç afegeix 7.472 positius per coronavirus, que ja en deixa més de 117.000 a tot l'Estat i quasi 11.000 persones mortes.

Espanya avança Itàlia en nombre de contagis i suma 932 noves defuncions

Espanya ja supera Itàlia en nombre de casos de coronavirus. En les últimes 24 hores s'han detectat 7.472 nous contagis i la xifra total de persones diagnosticades amb el virus ascendeix ja a 117.710, segons ha informat el Ministeri de Sanitat. Els positius creixen un 6,77% respecte al balanç anterior. És el menor augment dels últims dies, que indica que la tendència de la corba de contagis iniciada fa onze dies està passat d'aplanar-se a descendir a poc a poc.

A més, en l'última jornada han mort 932 persones. Aquest nou registre eleva la xifra total de víctimes mortals a 10.935. Són 18 defuncions menys que el màxim de dijous, i representen un augment del 9,3%, un punt menys que el creixement del 10,5% registrat en el balanç anterior.

Segons ha informat el departament que dirigeix Salvador Illa, a hores d'ara hi ha 6.416 pacients ingressats en unitats de cures intensives (UCI). Són 314 més que dijous, fet que suposa un increment del 5,3%, quasi dos punts superior al 3,74% d'ahir. Per tant, es frena un poc la tendència baixista en la pressió sobre les UCI.

Una molt bona notícia són els 3. 770 malalts s'han recuperat de la Covid-19 en 24 hores. En el còmput total, són 30.513 persones les que han superat la malaltia, vora el 26% del total de casos. Més de 56.000 pacients han sigut hospitalitzats.

D'aquests nous casos, n'hi ha 316 a la Comunitat Valenciana, que en comptabilitza un total de 6.624, amb 511 persones mortes, 68 en les últimes hores i 20 més que dijous. Una notícia esperançadora és les persones curades (591) superen per primera vegada les morts.

Baixen les hospitalitzacions amb el canvi de tendència

La doctora María José Sierra, del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, ha explicat que l'increment de nous casos de contagiats de vora un 7% "confirma la tendència de reducció". Unes dades esperançadores que també es reflecteixen en els casos hospitalitzats, "amb un increment mitjà entorn del 10% aquesta setmana quan les setmanes prèvies en teníem entorn del 30%", ha assenyalat. Segons les xifres de Sanitat, 56.637 pacients han sigut hospitalitzats, 2.544 més que fa un dia, fet que suposa un increment del 4,66%.

Simón diu que cal “aprendre dels japonesos” i utilitzar mascaretes quan s'alce el confinament

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha assenyalat que les dades de nous casos estan estabilitzades, encara que “malauradament, hem superat les dades d'altres països com Itàlia”. Però ha destacat que estan en la línia d'aconseguir l'objectiu d'“arribar a la setmana que ve sense haver saturat les UCI”.

Segons ha indicat el doctor Simón, “la transmissió fins ara s'ha controlat” i està en un nombre de reproducció al voltant d'1 o per davall, i “per això hi ha un descens dels casos diaris”. No obstant això, adverteix que existeix el risc que, “si no es continua amb les mesures tot el temps necessari, aquest avanç retrocedisca”.

Per això mateix, Simón afirma que cal valorar ara si es mantenen les mateixes mesures de confinament domiciliari unes setmanes més o es relaxen en alguns punts. De manera que, segons explica, encara que els contactes no es limiten, “sí que es reduïsca la forma en què contactem perquè la transmissió no es produïsca”. En aquest sentit, ha assenyalat que cal aprendre d'altres societats, fer com fa la japonesa amb la grip i “començar a utilitzar els equips de protecció personal” a mesura que estiguen disponibles per a reduir els contactes de risc.

També et pot interessar