Es dispara la preocupació per les pensions

La desocupació continua ocupant el primer lloc de la llista en el baròmetre del CIS, tot i que la preocupació per les pensions repunta.

Protesta de pensionistes a la plaça de l'Ajuntament de València

És un clàssic. La desocupació continua en el primer lloc en el rànquing de les preocupacions ciutadanes. L'últim baròmetre del CIS ho confirma una vegada més i és el primer problema d'Espanya per al 65,5 per cent de les persones enquestades. La corrupció i el frau ocupen la segona posició amb un 38,7 per cent, tres punts i mig més que en el baròmetre anterior. Una tendència a l'alça que es manté des de fa sis mesos. En tercera posició de la llista de maldecaps ciutadans se situen els polítics, que preocupen el 24,2 per cent de la població.

Una dada que crida especialment l'atenció és el repunt de la preocupació pel futur de les pensions. Al febrer, aquesta qüestió era el primer problema per al 8 per cent de la mostra, tres punts més que al gener. És el registre més alt des de maig del 1985, quan va arribar a l'11,7 per cent, a pesar que el treball de camp es va realitzar abans de les manifestacions massives de pensionistes. Els problemes de caixa de la Seguretat Social han portat que la guardiola de les pensions s'haja buidat progressivament. També ha influït en l'ànim dels pensionistes la pèrdua creixent de poder adquisitiu per la desvinculació de les pujades a l'increment de l'IPC. Enguany les pensions només s'han revaloritzat un 0,25 per cent i això s'ha traduït en increments que se situen al voltant d'un euro al mes, una quantitat que la majoria de pensionistes consideren ridícula. Ha sigut la gota que ha fet vessar el got i ha provocat que milers de pensionistes de tot Espanya s'hagen llançat al carrer durant les últimes setmanes.

La situació econòmica en general és roïna o molt roïna per al 54,1 per cent, tres punts i mig més que al gener. També hi ha menys optimistes, ja que si fa un mes el 7 per cent deia que la situació era bona o molt bona, ara només ho pensa el 5,6 per cent de la població. I la percepció de futur tampoc no és bona, ja que el 44,2 per cent pensa que d'ací a un any continuarem igual que ara. També va en augment la preocupació per la sanitat, que passa del 9,9 al 12,7 per cent.

La preocupació per la independència de Catalunya cau en picat. Ha passat del 14,9 per cent al gener a l'11,3 al febrer i baixa del cinqué al sisé lloc en la llista de maldecaps. Des del referèndum de l'1 d'octubre ha perdut 20 punts i ha assolit el nivell més baix. I tot i les mobilitzacions del Dia de la Dona, la violència masclista només preocupa el 2,4 per cent de la població, dos punts menys que en el baròmetre anterior.

També et pot interessar