El diagnòstic del càncer de mama, més ràpid i sense biòpsia gràcies a la intel·ligència artificial
Este avanç pot ajudar a la detecció del tumor més rar i de pitjor pronòstic, el triple negatiu
El diagnòstic del càncer de mama serà en un futur pròxim més ràpid i no necessitarà biòpsia. A més, les pacients podran controlar la resposta al tractament amb rellotges intel·ligents. És la realitat mèdica que resulta d'aplicar la intel·ligència artificial a l'oncologia i que ja s'avalua en assajos mèdics a la Comunitat Valenciana. És un pas més que suposa també un avanç en el tumor més rar i de pitjor pronòstic, el triple negatiu.
Es diu triple negatiu perquè este tipus de càncer de mama no respon als tractaments més efectius. Ni a la progesterona, ni als estrògens, “no hi ha res que l’ataque”, explica la portaveu de l’associació Triplenegatiu, Teresa Herrando. Són un 10% del total dels càncers de mama que es diagnostiquen cada any i ara s'han organitzat en una associació per a alçar la veu: “Volem més investigació, que es visibilitze i que es rebaixe l’edat per al diagnòstic precoç, ja que el triple negatiu afecta sobretot dones joves”, assegura.
La resistència d'este càncer és un dels reptes de l'oncologia valenciana, que ara troba en la intel·ligència artificial una aliada per a millorar els tractaments i que acompanyarà també la resta de pacients oncològics en el diagnòstic. “En un futur podrem evitar una biòpsia invasiva i podrem fer un diagnòstic molecular”, afirma l’oncòleg i investigador de l’Incliva Juan Miguel Cejalvo.
I des de la consulta a la recuperació en casa. “Usem rellotges intel·ligents que capturen la freqüència cardíaca i respiratòria. Es tracta d’unes variables que permetran estudiar quina és la qualitat de vida dels pacients”, afegeix Cejalvo. Un futur pròxim que s'avalua en assajos clínics a la Comunitat Valenciana i que ha centrat la trobada científica del grup Solti d'investigació clínica en càncer.