El Cumbre Vieja es reactiva i la lava s'acosta a la mar

Quatre nuclis de població estan confinats, de manera preventiva, pel núvol de vapor que causarà el magma en arribar a la mar

Imatge del volcà en erupció aquest dilluns
Imatge del volcà en erupció aquest dilluns / EFE
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
27 de setembre 2021 - 09:20 Actualitzat: 27 de setembre 2021 - 21:30

Després d'unes hores de calma, el volcà Cumbre Vieja de l'illa de La Palma torna a registrar una gran columna de cendra, acompanyada d'algunes explosions esporàdiques que s'han sentit a quilòmetres de distància. L'activitat s'ha fet palesa a les 11 hora local, després que l'emissió de cendra i fum cessara a les 8.30 hora local canària després d'una nit de constants explosions.

L'emissió de cendres i de fum des del volcà que va entrar en erupció fa huit dies en el parc natural de Cumbre Vieja a l'illa de La Palma ha cessat poc després de les 8:30 hores d'aquest dilluns (hora canària) després d'una nit de constants explosions. Les alertes han saltat quan la columna de fum que dispersava cendres per tota l'illa ha desaparegut de sobte i a penes s'apreciava activitat en el volcà, segons ha confirmat Efe des del port de Tazacorte. No és, però, la primera ocasió des de l'inici de l'erupció en què es produeixen aquests períodes d'inactivitat, que s'alternen amb uns altres moments més explosius. Els experts asseguren que el volcà ha entrat en "fase de descans", un estat habitual en les erupcions volcàniques.

De fet, l'Institut Geològic Miner d'Espanya (IGME) ha aclarit que el volcà de Cumbre Vieja "no s'ha apagat". La Unitat de Resposta Geològica d’Emergències de l’IGME ha constatat aquesta matinada de dilluns que el volcà sobtadament ha emés "una espècie de ranera de la mort", que entre les 3:30 i les 4:15 hores els rugits eren cada vegada més espaiats i menys intensos, i que al voltant de les 07:00 hora local escopia només xicotetes colades de cendra, segons ha detallat Raúl Pérez, coordinador d'aquest equip que monitora l'activitat del volcà.

El comité científic del Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries (Pevolca) ha advertit que l'arribada de la lava a la mar podia ser qüestió d'hores, per la qual cosa s'ha decretat el confinament de quatre nuclis de població de Tazacorte a causa de la toxicitat d'aquest núvol de vapor àcid que podria formar-se una vegada la lava entre en contacte amb l'aigua de la mar. Les autoritats han demanat al veïnat d'aquests barris més pròxims al volcà que es queden a casa per a evitar riscos. 

Todoque, símbol de resistència

La lava deixa, a més, desoladores imatges del barri de Todoque, nucli que la setmana passada es va convertir en un símbol de resistència i esperança davant la possibilitat de poder salvar-se, almenys parcialment, de la lava. 

Finalment, la lava ha entrat al municipi i, fins i tot, s’ha engolit el campanar. L’heroic treball que van fer els bombers obrint una enorme rasa per a intentar desviar la lava no han sigut suficients per a conduir-la fora del nucli urbà i finalment la lava s’ha engolit les cases d’aquesta localitat, després que aquest divendres s'obrira una boca nova al Cumbre Vieja i es trencara el con volcànic.

D’acord amb les últimes informacions oferides pel Pevolca, la lava està a 1,5 quilòmetres en línia recta de la costa, en direcció nord-est, i està vorejant la muntanya de Todoque, però assenyala que la trajectòria dels materials volcànics s'adequaran a les característiques del terreny. 

En previsió de possibles emanacions de gasos nocius, s'ha ordenat el confinament de San Borondón, Marina Alta, Marina Baja i La Condesa, tots ells de la localitat de Tazacorte. El Pevolca indica que la població haurà de seguir les indicacions i quedar-se en els seus domicilis amb portes i finestres tancades fins que s'avalue la situació.

El director tècnic del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende, ha explicat que la lava segueix el recorregut de la colada principal i la seua velocitat mitjana és d'uns 100 metres hora, perquè està més calenta que la que eixia abans perquè emana de més profunditat del volcà –a uns 10 quilòmetres–. Per aquestes raons, la lava és més fluïda.

Fins a sis metres de grossària de lava

Pel que fa a la grossària de la colada de lava, en el front té entre quatre i sis metres i l'amplària màxima de la llengua és d’uns 600 metres, com ha detallat Morcuende.

Així mateix, Morcuende ha advertit que poden registrar-se moments de més explosivitat de la produïda en les últimes hores, que poden sentir-se en un radi d'uns 5 quilòmetres de distància i arribar a trencar vidres, per això ha instat la ciutadania a extremar les precaucions. 

Sobre la caiguda de cendres en altres zones de l'illa, Morcuende ha explicat que aquesta circumstància dependrà de la direcció del vent. A pesar que aquesta cendra no afecta la salut, sí que és important, per a evitar problemes respiratoris i oculars, usar mascaretes FFP2, ulleres de protecció, guants i roba de mànega llarga.

També et pot interessar

stats