La Conferència Nacional de Transport reuneix taxistes, VTC i l’administració per a buscar un acord

Els taxistes continuen amb la vaga indefinida a la Comunitat Valenciana.

A València, els taxistes han tallat al trànsit el carrer Colom

Per tercer dia, continuen les aturades dels taxistes a la Comunitat Valenciana. En un context marcat per la vaga indefinida de taxistes, que s’originà a Barcelona i s’ha estés ràpidament per diverses ciutats de tot Espanya, el Ministeri de Foment ha citat per a aquest dimecres a la vesprada el col·lectiu del taxi, les empreses VTC i les comunitats i ajuntaments en la Conferència Nacional de Transport per a aconseguir un acord entre les dues parts del conflicte generat per les llicències VTC.

El Ministeri de Foment ha decidit avançar a hui la cita amb el sector, inicialment prevista per a setembre, després del fracàs de les negocacions amb els taxistes i de més de tres dies de mobilitzacions per tota la geografia espanyola.

En la reunió, en la qual estaran present autoritats del Ministeri de Foment, el ministre José Luis Ábalos tractarà de posar fi a la disputa entre els taxistes i les empreses que operen amb llicències VTC (vehicles de turisme amb conductor), com ara Cabify o Uber, i per a això, els plantejarà la possibilitat que siguen les comunitats autònomes les que tinguen la capacitat d’atorgar les llicències.

La proposta de Foment de transferir les competències de VTC busca, en paraules del seu màxim responsable, “garantir un marc equitatiu i de convivència ordenada” entre el sector del taxi i les empreses que treballen amb aquest tipus de llicències, i suposaria que les comunitats autònomes tindrien capacitat legal per a concedir-les.

Els governs regionals ja atorguen en la pràctica aquestes autoritzacions, encara que ho fan per delegació del govern central, que és el que té per llei la competència, que ara es vol transferir.

Àbalos formalitzarà en la Conferència Nacional de Transport una iniciativa que ja s’hi va presentar a començaments de juliol, en la primera compareixença al Congrés com a ministre. Aleshores va recalcar que la hipotètica transferència requereix un “ampli consens” i que s’hauria de desenvolupar, per tant, a través d’una llei orgànica.

Associacions com Fedetaxi ja han avançat que reclamaran a Foment que la proposta siga “vinculant i consensuada per a totes les administracions”.

També et pot interessar