Concentracions feministes per tot l’Estat pels assassinats masclistes de les últimes 24 hores

Enguany han assassinat 18 dones i 4 menors en crims masclistes, més de la meitat des que es va alçar l’estat d’alarma

Imatge de la concentració d'aquest divendres a València
Imatge de la concentració d'aquest divendres a València / Magda Nicolau

La recent troballa ahir de vesprada del cos sense vida d’una de les xiquetes segrestades i assassinades a Tenerife al final d’abril pel progenitor, a més de la confessió per part de l’exparella de la xica desapareguda a Sevilla que l’havia morta i l'havia esquarterada han commocionat la societat espanyola i portat el moviment feminista a organitzar-se d’urgència per a eixir en massa als carrers en protesta per tots els assassinats de dones.

S’han organitzat concentracions en protesta contra els crims masclistes, que s’han disparat des de l’alçament de l’estat d’alarma, arreu de l’estat espanyol. També al País Valencià, on a més de les quatre grans ciutats –Castelló, València, Alacant i Elx–, hi ha convocades concentracions en més de 50 municipis de totes les comarques.

La major part de les concentracions estan programades per a les deu de la nit a les places majors i davant dels ajuntaments, però en algunes poblacions s’han convocat un poc més prompte. És el cas de Dénia, on serà a les huit, o Novelda, a les nou de la nit. 

És la resposta massiva del moviment feminista en contra de la violència masclista que, enguany, ha matat ja 18 dones i 4 menors. 

34 menors assassinats en nou anys

L'assassinat dels fills i filles només amb l’objectiu de fer un mal a la mare molt més gran del que produeixen els colps, i del qual no es podrà recuperar mai, s'anomena violència vicària. És un tipus de violència masclista molt poc coneguda fins ara, però que s’ha posat en relleu gràcies al documental sobre la vida de Rocío Carrasco.

Ara, el segrest i posterior assassinat d’Anna i d'Olivia ha fet que, malauradament, es torne a parlar del tema, ja que, amb elles són ja quatre els menors assassinades pel progenitor com a part de la violència exercida contra la mare. 

Actualment, l'administració té en compte aquest tipus de violència i la contempla com una violència exercida tant cap als menors com cap a les mares, ha explicat hui la delegada del govern espanyol contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, a Les Notícies del Matí d’À Punt. 

Però no va ser fins al 2013 quan el govern espanyol va començar a comptabilitzar també les xiquetes i els xiquets assassinats en les estadístiques de violència de gènere, i des d'aleshores han mort 34 menors a causa de la violència vicària, quatre d’ells al País Valencià.

El cas més recent al nostre territori va ser el de les dos xiquetes assassinades pel progenitor a Castelló de la Plana el 2018, la mare de les quals va presentar una demanda contra l'Estat un any després en considerar que no s'havia protegit les menudes, ja que l’assassí havia amenaçat diverses vegades de matar les menudes i ella ho havia denunciat davant les institucions. 

També et pot interessar

stats